Donderdag 9 juni 2016 organiseerden RWE en Essent in cultureel centrum De Schattelijn in Geertruidenberg een discussieavond in het kader van de Nationale Energiedialoog. Met het onderwerp ‘Hoe profiteren we allemaal van de energietransitie?’ werd er twee uur lang gesproken over toekomstige oplossingen en ontwikkelingen richting een duurzame energietransitie. Met in het achterhoofd het doel dat Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn.

DeLangstraat.Energieneutraal

Voor 2050 zijn er al andere doelen gesteld in Nationaal Energie Akkoord, dat in 2013 werd gesloten. In 2023 moet 16 procent duurzaam opgewekte energie zijn. Volgens Chris Scheerder, vestigingsmanager van de Amercentrale, kan dat alleen gerealiseerd worden als er een combinatie komt van windenergie op land en op zee, zonnepanelen, duurzame warmtevoorziening, stoken op biomassa én andere innovatieve technieken. “Op dit moment zitten we nog niet aan zes procent, dus er is nog een hele lange weg te gaan. En we moeten reëel zijn. Veel wat er geroepen wordt, is onzin. Wij denken in ieder geval dat er een grote rol is weggelegd voor biomassa.”

Dat er met grote regelmaat met cijfers gegooid wordt, zegt Scheerder niet altijd iets. Kijkend naar gemiddeldes kom je niet tot een oplossing. “Als je je voet in de koelkast zet en je hoofd in de magnetron, dan heb je een gemiddelde. Maar het voelt heel anders.”

Met RWE kijkt men naar de toekomst, ook die van de Amercentrale. “We willen niet het probleem zijn, maar een significant onderdeel van de oplossing”, zegt Scheerder, die vervolgens een afbeelding laat zien met vijf windmolens. Voorlopig gaan ze door het leven als ‘windpark Amer’. “Je moet het in perspectief zien. En er staat ook niets vast, maar het is een idee. Vier windmolens staan op het terrein van RWE, één staat er op gemeentegrond. Dat zien we dan als een soort dorpsmolen, van en door ondernemers.”

Het opgegooide balletje past binnen de filosofie van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG). Voorzitter Louis de Wit is op de avond één van de sprekers. Hij begint over GENiaal, een initiatief voor verduurzaming van energie. Daarbij staat GENiaal voor Geertruidenberg Energie Neutraal. Er is een werkgroep opgezet, daarin zitten vertegenwoordigers van de VOG, gemeente Geertruidenberg, ZLTO, RWE Amercentrale, Rabobank Amerstreek en Hellemans Consultancy. “In eerste gedachte is het idee van GENiaal economisch gedreven, het is vanuit de ondernemersgedachte. Maar als je er alleen zo naar kijkt, moet je eigenlijk stoppen. Je moet het invliegen vanuit gevoel, sociaal verantwoordelijk, kijkend naar de toekomst.”

“We willen onze doelstelling halen, het liefst zo kort mogelijk. En inmiddels hebben we een eerste ronde GENiaal achter de rug. Daarin hebben we een hoop bezwaren gehoord, vooral waarom het ridicuul is om zo te denken. Maar dan denken we simpel: we wilden naar de maan en iedereen wees naar het voorhoofd, daar zijn we ook gekomen.” GENiaal is ambitieus, net zoals het plan 2050 CO2-neutraal, maar de discussie is binnen de gemeente inmiddels wel op gang en met elkaar kan er in ieder geval gewerkt worden richting een bewustwording en verandering. “We moeten met z’n allen aan duurzame energie, samen”, sloot Scheerder af.

Bron: VOG bestuur (Fabian Eijkhout)

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder