‘Enorme toename leegstaande kantoren’

Het aantal leegstaande kantoren zal de komende jaren toenemen tot een kwart van alle kantoorruimte in 2015. Dat concludeert ABN Amro uit een onderzoek waar over het Financieele Dagblad vrijdag schrijft.

Volgens ABN Amro is de belangrijkste oorzaak van de groeiende leegstand het feit dat steeds meer werknemers –deels- vanuit huis werken. Volgens het rapport leidt het ‘nieuwe werken’ tot drie miljoen vierkante meter minder vraag naar kantoorruimte.

Een andere oorzaak is het afnemende aantal ambtenaren in Nederland. De overheid is nu nog goed voor zo’n 21 procent van het gebruik van kantoorruimten, ambtenaren bezetten zes miljoen vierkante meters.

“Deze factoren hebben een stevige impact op de waardering van vastgoed.Ook in de ogen van banken”, zegt hoofd onderzoek van de vastgoedtak van ABN Amro Erik Steinmaier tegen de krant. Sinds 2007 is de waarde van kantoorbeleggingen in totaal ongeveer vijftien procent gedaald. Op dit moment staat veertien procent van de kantoorruimte in Nederland leeg.