Essent vergunning deels kwijt

Essent en de provincie Noord-Brabant staan maandagmiddag in Den Bosch tegenover elkaar bij de commissie voor bezwaar- en beroepschriften. De Bergse energieproducent verweert zich daar tegen het gedeeltelijk intrekken van de milieuvergunning van de eenheden Amercentrale 6 en 7.

Dat gebeurde in november van vorig jaar door de provincie. “We zijn bezig met een opschoonbeurt van de vergunningen”, zegt Vanya van Dijk namens de provincie. “Deze eenheden maken nog wel deel uit van de vergunning, maar er wordt al heel lang geen gebruik meer van gemaakt. Daarom is de vergunning nu gedeeltelijk ingetrokken.”

Volgens de provincie kan de vergunning gedeeltelijk worden ingetrokken als er met de betreffende productie-eenheden langer dan drie jaar geen handelingen zijn verricht waar de vergunning in voorziet. ‘De eenheden zijn inmiddels al jaren uit bedrijf, en het is niet aannemelijk dat ze ooit nog in bedrijf zullen kunnen worden genomen zonder ingrijpende aanpassingen aan de installaties’, schrijft de provincie in de beschikking. Eenheid 6 en en 7 zijn al sinds respectievelijk 1994 en 1996 buiten bedrijf, volgens de provincie.

Essent is het niet eens met de maatregel en bestrijdt dat de eenheden volledig buiten gebruik zijn. In haar bezwaarschrift aan de provincie laat Essent weten dat de genoemde productie-eenheden wel degelijk nog – hoewel niet volledig – deel uitmaken van de dagelijkse bedrijfsvoering. Volgens Essent maken de eenheden 6 en 7 nog steeds op ondersteunende wijze deel uit van het productieproces van Amercentrale 8 en 9. “De technische installaties van eenheden 6 en 7 hebben we nog nodig voor het draaien van de huidige eenheden 8 en 9”, zegt Essent- woordvoerder Rik Hammer. “Denk aan processen als het demineraliseren van water. In die hoedanigheid willen we voorkomen dat we dat deel van de vergunning kwijtraken.”

Omdat Essent geen gebruik maakte van de mogelijkheid tot het vragen van een voorlopige voorziening, is het bedrijf de vergunning nu dus deels kwijt.