EU: Consument stuwt economie NL 2015

De groei van de Nederlandse economie in 2015 is voor een groot gedeelte te danken aan een toename van de consumentenbestedingen. Dat stelt de Europese Commissie maandag in de lenteprognose over de ontwikkeling van EU-lidstaten.

Dit jaar wordt de economie nog voornamelijk gestimuleerd door bedrijfsinvesteringen, maar dit verandert doordat de uitgaven van huishoudens toenemen. In combinatie met algemene verbeterde economische indicatoren sinds halverwege 2013, duidt dit op een breed economisch herstel, aldus de Commissie.

Door het economisch herstel komt het begrotingstekort dit jaar met 2,8 procent weer onder de Europese norm van 3 procent. Ook wordt voor dit jaar een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld, namelijk 1,2 procent.

Bij de vorige schatting, eind februari, hield de commissie nog rekening met een tekort van 3,2 procent. Ook verwachtte Brussel slechts een groei met 1 procent. In 2013 kende Nederland nog een krimp van 0,8 procent.

Voor 2015 zal de groei verder aantrekken naar 1,4 procent. In februari werd nog uitgegaan van 1,3 procent. Dat zou dan zelfs beter zijn dan het gemiddelde in de eurozone.