Europese delegatie verkent regio Bergsche Maas

‘Het is hier echt groen’ Zo’n 35 jonge ondernemende mensen uit verschillende Europese landen verkennen deze dagen de regio Bergsche Maas.

Leden van JCI Bergsche Maas en hun internationale gasten beklommen vrijdagmorgen de Sint Gertrudiskerk. © Casper van Aggelen/Pix4Profs

Onder meer het beklimmen van de toren van Geertruidenberg en een bezoek aan Produlab Pharma in Raamsdonksveer stonden vrijdag op het programma van International Multitwinning 2019.

De gasten zijn leden van Junior Chamber International (JCI), een internationaal netwerk voor ondernemers en zakenmensen tot de leeftijd van veertig jaar. Ze komen uit Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, België en Estland en logeren deze dagen bij leden en oud-leden van JCI Bergsche Maas.

Finse in Made
Henna-Mari Närhi uit Finland slaapt een paar nachten in Made en is daarmee zeer tevreden. ,,Ik was eerder al in Amsterdam, maar dat vond ik veel te druk. Hier is het gezellig en groen”, valt haar op wanneer ze met de andere gasten door de vesting van Geertruidenberg wandelt.

In Nederland zijn zo’n tweeduizend mensen lid van een JCI-afdeling. JCI Bergsche Maas, organisator van deze editie van International Multitwinning, is een van de kleinsten in Nederland. ,,Ons gebied reikt van Made tot aan Zaltbommel, maar we hebben momenteel slechts zes leden”, zegt secretaris Nancy Hähnel.

Netwerken
Antwan van Tilborgh (21) uit Sprang-Capelle vindt de combinatie van netwerken, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling interessant en sloot zich daarom vorig jaar bij JCI Bergsche Maas aan. ,,Je leert veel mensen kennen en het is effectiever dan bijvoorbeeld LinkedIn. Als je bij elkaar bent, kom je eerder tot plannen.’’

Rasmus Wind Frederiksen uit Denemarken vindt het internationale netwerk erg waardevol voor zijn persoonlijke ontwikkeling. ,,Je houdt hier niet alleen vriendschappen aan over, maar je leert ook een hoop over jezelf als je contact hebt met mensen uit andere landen en culturen.”

Miriam Levy-Stenzel uit het Duitse Heidelberg is het met hem eens. ,,Je persoonlijkheid ontwikkelt zich, want je leert te lachen om je eigen stereotype, maar ook dat je er tegelijkertijd trots op mag zijn.”

Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 31-05-19