‘Faillissementsgolf in 2009’

In 2009 zal het aantal bedrijven dat failliet gaat, sterk stijgen. Deze faillissementen zullen weer andere faillissementen veroorzaken, waardoor er een ware faillissementsgolf door het land zal gaan.Dat verwacht Incassobureau Graydon. Graydon verwacht dat in 2009 het aantal failllissementen 40 tot 50 procent hoger zal zijn dan in 2008. “Dan komen we in de buurt van het niveau van 2005,” aldus onderzoeker Robert Blom. Toen gingen 10.228 zaken op de fles, het grootste aantal faillissementen sinds 1986. Het snel veranderde economische klimaat, het verminderde vertrouwen en het kredietbeleid bij banken is debet aan de verslechtering, meent Blom.

Met name eenmanszaken, kleine ondernemingen en starters zullen de dupe zijn. “Grotere bedrijven hebben uitwijkmogelijkheden zoals personeel ontslaan en bezuinigingen, dat hebben de kleine zaken niet.” Daarbij komt dat beginnende ondernemingen de wind nu echt tegen hebben en veelal slecht onderlegd zijn, aldus Blom.

De zorgen komen na de stijging van het aantal uitgesproken faillissementen in november. Het aantal steeg met 22 procent ten opzichte van oktober, zo blijkt uit cijfers van Graydon. Blom verwacht dat de economische teruggang drie tot vier jaar zal gaan duren.