Fietsers naar westkant Keizersveerbrug

De Keizersveerbrug krijgt een tweerichtingsfietspad. Dat komt te liggen aan de westkant. Landbouwverkeer aan de oostkant.

De brug over de Bergse Maas bij Raamsdonksveer, met het fietspad aan de oostzijde. © Dreamstime

Landbouwverkeer krijgt een eigen oversteek aan de oostkant van de nieuwe brug.

Met de aanleg van een fietspad aan de westzijde zegt Rijkswaterstaat tegemoet te komen aan de wens van onder meer de gemeenten Geertruidenberg en Werkendam. Ook individuele fietsers hadden bij Rijkswaterstaat aangeklopt met dit idee.

In de oorspronkelijke plannen voor de reconstructie van de A27 zou het fietspad aan de oostkant van de brug komen te liggen. Toen werd nog uitgegaan van de gedachte dat de huidige bruggen zouden worden hergebruikt. Maar nu besloten is om twee compleet nieuwe bruggen aan te leggen, wordt het ook mogelijk om het fietspad naar de westzijde te verplaatsen.

Logisch
Volgens Lilian Marcolina van Rijkswaterstaat moet veel fietsverkeer moet voor wonen en werk aan de westzijde van de brug zij:. ,,Dus is het logisch om de verkeersstroom langs deze kant te leiden. Een nieuwe brug biedt die mogelijkheid en het is ook nog veiliger voor de fietsers.’’

De plannenmakers zijn nog aan het nadenken over een speciale route over de brug voor het landbouwverkeer. Dat gaat nu over de middenstrook tussen de twee bruggen. Het ligt voor de hand dat trekkers en andere landbouwvoertuigen een eigen baan krijgen aan de oostzijde van de brug. Als dit voorstel past in het ontwerp, dan komt het terecht in het tracébesluit dat volgend jaar klaar moet zijn.

Bron: BN De Stem