Fijnevent laat townships voetballen

VOG-lid Fijnevent is een creatief evenementenbureau gevestigd in Raamsdonksveer. Actief is het bedrijf ook in het bij toeristen en zakenrelaties steeds aantrekkelijker Zuid-Afrika. De commerciële neus staat al even pal op het zuiden gericht.

‘Geven en nemen’; zegt “mede-eigenaar, voetballiefhebber en Feyenoord-supporter Van den Broek. Winst wordt gemaakt direct in de lodges en resorts rond het Krugerpark. De townships eromheen, waar schraalhans keukenmeester is, profiteren.

Fijnevent sponsort niet Good Luck of Veerse Boys maar de stoere Impala Warriors. ‘Drie razend enthousiaste jeugdteams in een streek, waar verenigingsvoetbal totaal onbekend is’, zegt Van den Broek. ‘We voorzien de teams niet alleen van kleding en materiaal, maar kaderen het project ook met scholing en bestrijding van hiv en criminaliteit. Voetbal is in Zuid-Afrika een geweldig bindmiddel om maatschappelijke problematiek voor een deel op te lossen. Straks is voetbal nóg populairder, met het WK in Zuid-Afrika voor de boeg.’

Fijnevent, al ruim een jaar bezig, wordt ingehaald door eigen succes. De Impala-strijders willen zich na vele trainingen meten met tegenstanders in de omgeving. ‘Competitie spelen, zoals in Nederland al vanaf de vroegste jeugd vanzelfsprekend is’, legt Van den Broek uit. Zijn zoektocht in Nederland leidt naar nog eens negen bedrijven, die ieder drie townshipteams, tot 12, 14 en 17 jaar, adopteren en faciliteren. ‘En dat lukte’, meldt hij trots. ‘Voor een relatief laag bedrag van 5500 euro per sponsor gaan er vanaf 16 januari 2010 drie jeugdcompetities van start. Negen maanden later zijn de kampioenen in de regio bekend.’Via de website http://www.sefapanesoccerleague.com kan elke sponsor de prestaties van zijn team(s) volgen.