Fitheid MKB niet optimaal

Het tempo van veranderingen – kortere economische cycli, veranderend consumentengedrag – is voor innovatieve MKB-ondernemers de grootste uitdaging in de komende jaren. Weinig flexibele wet- en regelgeving is dat voor de rest van het MKB. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Fitheid MKB niet optimaal
Uit het onderzoek blijkt dat het met de fitheid van het Nederlandse MKB (met personeel) niet optimaal is gesteld. Ben van de Vrie, directeur ING Marketing Zakelijk: “Het is positief dat meer dan de helft van alle MKB-bedrijven zich tot de kopgroep (6%) en de middengroep (54%) kan rekenen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Een flinke groep bedrijven (40%) zit echter in de achterhoede en heeft dus extra aandacht nodig.”

Bedrijven met visie, ambitie en ideeën
De bedrijven in de kopgroep zijn veelal innovatieve bedrijven met een visie, ambitie en ideeën die de crisis goed zijn door gekomen. Bedrijven in de middengroep hebben de crisis van de afgelopen jaren redelijk doorstaan. Ze hebben wel behoefte aan een solide groei om er weer bovenop te komen. Een aantal bedrijven aan de bovenkant van de middengroep heeft absoluut potentie om snel door te groeien naar de kopgroep.

Gebrek aan innoverend vermogen
In de achterhoede zitten vooral bedrijven die het tijdens de economische crisis zwaar te verduren hebben gehad en die primair bezig zijn geweest met overleven. Het ontbreekt deze bedrijven veelal aan een duidelijke strategische visie en aan innoverend vermogen. Hierdoor zijn ze niet voldoende voorbereid op de uitdagingen die ze staan te wachten. Met als risico dat ze hierdoor de boot missen en nog verder achterop raken. Actie is bij deze groep noodzakelijk.

Lees het volledige artikel op ing.nl.