Fluisterboten in G’berg vanaf april 2011

Ze gaan zorgen voor een nieuw beeld in de passantenhaven van Geertruidenberg: fluisterbootjes. Sloepen, die worden aangedreven door elektriciteit. Vanaf volgend jaar mag Water Events Geertruidenberg (WEG) vijf van deze stille boten gaan exploiteren aan de Rivierkade.

Het college van Geertruidenberg heeft deze week toestemming gegeven aan het recreatiebedrijf om een ligplaats voor vijf sloepen te huren in de passantenhaven van Geertruidenberg. Aan de damwand van de haven worden speciale ‘ogen’ gemaakt, waaraan de bootjes bevestigd kunnen worden. Ook komen er oplaadpunten voor elektriciteit in de haven. Daar kunnen ook andere passanten gebruik van maken.

“De activiteiten van Water Events passen in ons streven om de Rivierkade en de Donge meer ‘smoel’ te geven”, legt wethouder Ruud van den Belt uit. “Bovendien zijn de bootjes duurzaam en ook dat rijmt met ons coalitie- akkoord.”

“Onze website gaat dan ook bootjegezond.com heten”, reageert medeeigenaar en Bergenaar Bart Heijne van Water Events. Hij is dolblij met de toestemming van de gemeente. Samen met Erik Peters runt Heijne het nog geen twee jaar oude bedrijf. Ze organiseren onder meer bedrijfsuitjes op het water. De fluisterboten bouwen zij zelf, in Raamsdonksveer. Het eerste exemplaar gaat deze maand te water.

In de fluisterboten van 6,5 meter passen tien personen. Heijne: “De mensen kunnen de boot zo mee krijgen; er is geen schipper bij.” De boten varen tussen de Donge en De Biesbosch. Het is de bedoeling dat april volgend jaar de eerste vanaf de haven in Geertruidenberg vertrekt.