Forse daling aantal startende ondernemers

In het eerste kwartaal van 2010 is het aantal startende ondernemers in Nederland fors gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van de website ondernemersunited.nl.

In 330 gemeenten is een daling van het aantal startende ondernemers geconstateerd. De onderzoekers brachten het aantal entrepreneurs in kaart en vergeleken het aantal aanmeldingen bij de Kamer van Koophandel in het eerste kwartaal van 2010 met het eerste kwartaal van 2009. In 94 van de 441 gemeenten waren er dit kwartaal meer starters dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemeente Wunseradiel in Friesland gaat aan kop met een stijging van 207%. In 15 gemeenten bleef het aantal starters gelijk.

Wilfred Romijn van http://www.ondernemersunited.nl hield vorig jaar eenzelfde soort onderzoek. ,,We zagen toen een enorme groei in de Randstad.” Romijn neemt aan dat die groei door de crisis kwam. ,,Ik kan me voorstellen dat veel mensen na ontslag besloten voor zichzelf te beginnen.” De groei in de Randstad is gestopt en de ontwikkeling lijkt over te slaan op de landelijke gebieden in Nederland.