Gaat Geertruidenberg De Schattelijn verkopen?

De gemeente wil ondernemers de kans geven om met ideeën te komen voor het pand in de vestingstad.

Zet de gemeente De Schattelijn in de verkoop? © Sjoerd Marcelissen

Wel is er een keiharde eis, stelt wethouder Bert van den Kieboom (Lokaal+). “De theaterfunctie blijft. Misschien in een andere vorm. Zoals een theatercafé.”

Burgemeester en wethouders willen met De Schattelijn de markt op, zo is deze week besloten. Alleen volgt pas over enkele maanden een definitief besluit. In eerste instantie zou het theater al in februari onderwerp van gesprek zijn in de gemeenteraad, maar dit is vanwege de naderende verkiezingen met enkele maanden uitgesteld. “De nieuwe gemeenteraad mag zich hierover uitspreken”, zegt Jan van Brummelen, fractievoorzitter van Lokaal+.

Culturele driehoek
De gemeente Geertruidenberg ziet voor het theater een rol in een ‘culturele driehoek’. “Met de Geertruidskerk, de historische panden 32-38 en museum De Roos”, vertelt Van den Kieboom. “Het is belangrijk dat De Schattelijn de culturele functie behoudt en mogelijk verder uitbouwt. Het historische centrum van Geertruidenberg wordt dan een cultureel knooppunt waar inwoners en toeristen graag komen.”

In de Geertruidskerk vinden exposities of musicalvoorstellingen plaats. Of de Geertruidskerk niet de theaterfunctie van De Schattelijn volledig kan overnemen? “Nee”, meent de wethouder. “De klimatologische omstandigheden binnen de kerk zorgen ervoor dat het gebouw meer geschikt is voor eendaagse evenementen.”

‘Theater in eigen beheer’
De gemeente moet jaarlijks zo’n 300.000 euro toeleggen op De Schattelijn. Een eventuele koper zal zelf de portemonnee moeten trekken voor inpandige verbouwingen. Al jaren is de toekomst van het theater onderwerp van gesprek in de lokale politiek. Ook nu wordt De Schattelijn inzet bij de verkiezingen. Zo stelt Keerpunt’74, momenteel oppositie: “Het theater moet behouden blijven voor de gemeenschap en in eigen beheer blijven.” De partij ziet meer in een ander exploitatiemodel.

Hotel
Ook kijkt de gemeente naar een nieuwe invulling voor de historische panden Markt 32-38. Deze panden werd enige tijd geleden overgenomen van WSG, wel met doorverkoop als doel. “Gedacht wordt aan een hotel of Bed-and-Breakfast.” Markt 36, het voormalige stadhuis, wordt in principe niet verkocht. Van den Kieboom: “Tenzij er bij verkoop gegarandeerd wordt dat de gemeente dit gebouw voor representatieve activiteiten mag blijven gebruiken.”

Bron: BN De Stem