Gaat het beter?

Internationaal lijken er voorzichtige tekenen van hoop. De vrije val van de economie is in elk geval voorbij. De banken en de huizenmarkt in de VS staan er iets minder slecht voor dan was gevreesd, de beurzen leven op en de Europese Commissie voorspelt een economische krimp dit jaar van ‘maar’ vier procent.

Of is dat allemaal wensdenken? Hebben we zo tabak van de crisis dat we ieder signaal positief uitleggen? Piet Verburg van de CNV Bedrijvenbond in Breda ziet voor Zuidwest-Nederland maar heel weinig reden tot optimisme. Ja, echte massa-ontslagen blijven nog altijd uit. Maar dat is vooral te danken aan de werktijdverkorting. En die regeling loopt voor bedrijven die er in december vroeg bij waren, eind deze maand al af. Verburg: “Ik heb te maken met elf ondernemingen in de wtv en er is er maar één die zegt: het licht gaat een beetje aan. Bedrijven houden hun kaarten tegen de borst en stellen ingrepen uit in de hoop dat het tij keert. Met de wtv kochten ze daarvoor als het ware tijd, maar nu wordt het nijpend. Als er niet snel herstel optreedt, gaan andere maatregelen volgen.”

Ontslaggolven dus. Maar de wtv heeft toch een opvolger: deeltijd-ww (personeel maximaal vijftien maanden tot vijftig procent in de ww)? Ja, maar die regeling is niet voor alle bedrijven geschikt. Ze moeten er zeker van zijn dat de dip van korte duur is. Ontslaan ze later alsnog mensen, dan komt ze dat op forse boetes te staan. Bij het nieuwe Mobiliteitscentrum West-Brabant in Breda loopt het nog geen storm op deeltijd-ww. De aanvragen, meest van kleinere bedrijven, druppelen binnen. Dat komt door de haken en ogen aan de regeling én doordat veel bedrijven nu nog van de wtv gebruik maken, denkt Judith Driece. Zij merkt met zorg dat het aantal bij haar centrum gemelde faillissementen – weer vooral van mkb-bedrijven – ‘hard toeneemt’. Maar Driece ziet ook lichtpuntjes. “Sommige bedrijven zijn al uit de wtv en hebben deeltijd-ww niet nodig. We krijgen vaker te horen: het trekt wat aan, we krijgen weer orders. En er zijn best nog vacatures. Vaak lukt het ons mensen snel naar ander werk te begeleiden.”

Bij bedrijven datzelfde ‘dubbele’ beeld. Buizenfabriek Corus Tubes in Oosterhout (in de wtv) kampt nog steeds met forse onderbezetting. “Het gaat niet vooruit, maar ook niet verder achteruit”, aldus woordvoerder Hans van Spanje. Veel sectoren, denkt hij, zijn door het diepste punt heen, maar in de bouw moet dat nog komen. Veel positiever is Thetford in Etten-Leur (onder meer toiletten voor caravans). Personeelsdirecteur Bartho Anderson heeft weer vertrouwen in de toekomst. “Onze consumentenproducten verkopen gewoon goed, bij industriële afnemers zien we enig herstel. We lossen de stijgende vraag nu op met overwerk. Volgend jaar denken we weer mensen aan te trekken.”