G’berg betaalt circa 3 dagen te laat

Ameland en Landerd halen beste score, Castricum is hekkensluiter Het betalingsgedrag van gemeenten is het afgelopen jaar slechts marginaal verbeterd: 77,5 procent (77,3 procent in 2011) van de rekeningen wordt op tijd voldaan. Daarmee blijven de lokale overheden nog ver achter bij de rijksoverheid, waar inmiddels 90 procent van de facturen binnen 30 dagen wordt betaald. De gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn is gedaald van 10 naar 9 dagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Dun & Bradstreet op verzoek van MKB-Nederland, waarbij circa 150.000 rekeningen aan gemeenten onder de loep zijn genomen.

De ranglijst die uit het onderzoek voortvloeit, laat zien dat Ameland en het Brabantse Landerd de snelst betalende gemeenten van Nederland zijn. Beide hebben alle onderzochte rekeningen op tijd voldaan. Castricum komt als slechtste uit de bus. De Noord-Hollandse gemeente betaalt 41 procent van de rekeningen te laat, met een gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn van 30 dagen.

Met een 60ste plaats op de ranglijst is Amersfoort de best scorende grote gemeente: hier wordt 83 procent van de rekeningen op tijd betaald en is de gemiddelde vertraging 2 dagen. Van de G36 scoort Schiedam het slechtst: 57 procent wordt op tijd betaald; de gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn is 21 dagen.

Geertruidenberg staat 76e op de ranglijst en betaalt 84% van de rekeningen op tijd. De gemiddelde vertraging is 3 dagen.