Een werknemer die door de aswolk niet op tijd terug is van vakantie, moet extra verlofdagen opnemen of genoegen nemen met minder loon. Hoofdprincipe in het arbeidsrecht is namelijk dat een werkgever geen loon hoeft te betalen als daar geen prestatie tegenover staat.

Dit stelt arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes in het AD. ‘Dat betekent dus dat een werknemer die in Istanbul is gestrand en pas dagen later thuiskomt, vakantiedagen moet opnemen of geen loon krijgt uitbetaald over deze dagen.

‘Dat is uiteraard niet het geval indien de werknemer op zakenreis is. Aantjes: ‘De werkgever draagt dan het risico. Wie er voor kiest om op vakantie naar een ver oord te gaan, doet dat voor eigen rekening.’

Arbeidsrechtadvocaat Catharina Kat plaatst daar echter wel een kanttekening bij, aangezien de Hoge Raad ooit heeft uitgesproken dat een ramp ook kan worden gezien als een ‘Act of God’. ‘In dat geval hebben de werknemers wel recht op doorbetaling van loon. Maar alles hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval.’

Ook de FNV onderschrijft dat. Volgens de vakbond heeft de werknemer een inspanningsverplichting om op zijn werk te verschijnen, maar kun je niet zeggen dat de werkgever altijd loon moet doorbetalen en ook niet dat het risico altijd bij de werknemer ligt.

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder