G’berg is toe aan eigen energiecoöperatie

Weth. Kevin van Oort hoopt op deze spin off van de grote energiemarkt zaterdag 6 oktober in het Dongemond College.

RAAMSDONKSVEER Dit weekend vind een energieweekend plaats op het Dongemondcollege in Raamsdonksveer. Hier wethouder Kevin van Oort (rechts) en Louis de Wit (links) van de ondernemersvereniging VOG op het dak van het Dongemondcollege, met op de achtergrond links de Amercentrale en de hoogspanningsmasten die vanaf die centrale nu nog vlak langs de school lopen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Daar kunnen inwoners zien welke mogelijkheden er zijn om het energieverbruik te verminderen. Hoe mooi zou het zijn als zij samen duurzaam energie gaan opwekken.

De energiemarkt is een initiatief van GENiaal, waarvoor ondernemersvereniging VOG de basis heeft gelegd. De goede voornemens van VOG waaierden uit tot een breed platform, met deelnemers als zlto, Rabo, scholen, kortom de hele gemeente. Met als gezamenlijk doel: Geertruidenberg moet Energie Neutraal. De eerste grote stap: het weekend van de energie.

Amercentrale
Op de energiemarkt zaterdag in het Dongemond College, verstrekken een kleine 40 standhouders informatie. Ook rijden er bussen naar de Amercentrale.

Vrijdagavond is er een energieconferentie bij Louwman & Parqui, georganiseerd door de VOG. ,,Dat is al volgeboekt met 250 deelnemers”, zegt voorzitter Louis de Wit van de VOG. ,,Onder hen ook veel jongeren. We moeten ze voeden. De aandacht voor duurzaamheid is er al wel, alleen moet je weten welke weg je moet bewandelen.”

Regenwater
Op de energiemarkt zaterdag komt alles aan bod: van elektrisch rijden tot het isoleren van je woning en duurzaam gebruik van water in en rond je huis. Van Oort: ,,Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je overtollig regenwater in je tuin kunt bergen en dat dat niet naar het riool stroomt?”

Het zou mooi zijn, zegt hij, als buurtbewoners gezamenlijk oplossingen bedenken. ,,Dat ze naar het voorbeeld van de Traaise Energie Coöperatie in Terheijden als hele gemeenschap in actie komen. Ik denk dat wij zowat de enige gemeente zijn die nog geen lokale energiecoöperatie heeft”.

Het is een kwestie van ontginnen, wil hij maar zeggen. ,,Terheijden heeft de Mark, maar wij hebben de Donge en de vestinggrachten. In het verleden lag er een plan om met energie uit de vestinggrachten 6000 huishoudens van warmte te voorzien. Het is toen niet opgepakt, maar de potentie is er in Geertruidenberg.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 04-10-18