Geertruidenberg koopt Hermenzeil

Gemeente Geertruidenberg koopt failliete jachthaven Hermenzeil: ‘We willen er weer een veilige plek van maken’.

De jachthaven van Hermenzeil bij Raamsdonk. © Sjoerd Marcelissen

De gemeente Geertruidenberg heeft de failliet verklaarde jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk gekocht. De gemeente doet dit samen met de provincie.

Geertruidenberg betaalt 750.000 euro. De curator kon volgens de gemeente en de provincie instemmen met de verkoop van de jachthaven voor 1,75 miljoen euro. “De gemeente en de provincie delen de inkomsten of verliezen uit de toekomstige verkoop”, zo staat in een gezamenlijk persbericht. “We willen van Hermenzeil weer een veilige plek maken”, aldus Willemijn van Hees, burgemeester van Geertruidenberg.

Lees ook
Veiling Raamsdonks watersportcentrum Hermenzeil opnieuw uitgesteld

Criminelen
De provincie nam eerder voor 1,5 miljoen euro de schuld van de jachthaven over. Dit om te voorkomen dat het bedrijf in handen zou vallen van van criminelen. Een provinciewoordvoerder vertelde toen dat er stevige aanwijzingen waren dat malafide ondernemers hun slag wilden slaan op een executieveiling.

Ander onderkomen
De mensen die er verblijven moeten op termijn een ander onderkomen zoeken. Zij zijn daarvan op de hoogte of worden erover geïnformeerd.

Beheerder
De jachthaven krijgt nu een beheerder. Die gaat de toegang tot de jachthaven reguleren en de haven bewaken. “De bewoners van de chalets en de bootbezitters moeten zich legitimeren en worden geregistreerd”, aldus een woordvoerder.

Integere koper
De toekomstige eigenaar zal een strenge toets ondergaan. Er wordt gezocht naar een integere koper die ‘zorgt voor een bedrijfsvoering die past binnen de economische en toeristische visie voor het gebied’. “Er is de nodige belangstelling uit de markt en daar zijn zeker integere partijen bij”, aldus burgemeester Willemijn van Hees van Geertruidenberg.

Belastingschuld
Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk werd vorig jaar failliet verklaard. Het watersportcentrum was niet geheel onomstreden. Zo was het watersportcentrum twee jaar geleden het decor van een politie-inval, in samenwerking met Openbaar Ministerie, douane, gemeente en belastingdienst. Dit vanwege de strijd tegen ‘ondermijnende criminaliteit’.

Bron: BN De Stem