Plaats voor historische schepen aan Dongekade

Er wordt al lang over gepraat maar deze week is een daadwerkelijke start gemaakt met het opknappen van de Timmersteekade aan de Donge.

De eerste paal wordt geslagen in de haven van Geertruidenberg. © Pix4Profs/René Schotanus

Er komt een nieuwe steiger, inclusief energievoorzieningen, die de kade geschikt maken voor de aanleg van historische schepen.

Ook krijgt het bestaande woonschip daar een nieuwe ligplaats en komt er een extra ligplaats voor passanten.

Een ponton met een grote kraan maakt duidelijk dat de gebroeders de Leeuw met hun werkzaamheden zijn begonnen. Wethouder John van Vugt, die donderdag de kraan het eerste officiële zetje gaf, verwacht dat de steigers begin volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen. Dan zal ook het water van de Donge zijn gebaggerd, wat zorgt voor meer diepgang voor de beroepsvaart.

Er wordt plaats gemaakt voor vijf historische (werk)schepen, waaronder een platbodem, een (stoom) sleepboot en een oude spits. Toeristen kunnen de schepen straks op bepaalde tijden bezoeken.

De eigenaren van de schepen zijn verplicht om de ‘esthetische kwaliteit’ van hun schip intact te houden. Dat is voor het echtpaar van de Sande, die wonen op de luxe motor Annakoosje, geen probleem. Zij liggen tijdelijk in de haven van Hank maar popelen om weer naar Geertruidenberg te komen. ,,Onze roef en vooronder zijn nog authentiek. Straks ligt dit schip rechte tegenover de werf waar het ooit gebouwd is, die van Ruijtenberg.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 31-10-19