Geertruidenberg op 1 na vieste gemeente van Nederland

De portefeuillehouder Milieu in Velsen, de vieste gemeente van Nederland, noemt zichzelf Klein Duimpje.

De portefeuillehouder Milieu in de vieste gemeente van Nederland eet vlees, rijdt een Mercedes ML en heeft thuis twee houtkachels staan: Peter Stam, gemeenteraadslid voor Velsen Lokaal in de gemeente Velsen.

Maar dat Velsen de meest vervuilende gemeente van Nederland is ligt aan staalfabrikant Tata Steel en aan de Nuon-elektriciteitscentrale daarnaast, giganten waarnaast alle moed tot persoonlijke goede voornemens voor het klimaat je hoe dan ook in de schoenen zinkt.

CBS en RIVM brachten de cijfers in september: Velsen heeft de hoogste CO2-uitstoot van Nederland met 198 kilogram per vierkante meter in meetjaar 2016. Geertruidenberg staat met de Amercentrale op twee (125 kilogram). Rotterdam met zijn hele petrochemische industrie op drie (108 kilogram).

Onder zoveel rookwolken de portefeuille Milieu nemen bij de grootste partij van Velsen (zes zetels), dat moet je durven. In die portefeuille zit trouwens ook nog Wonen en Ruimtelijke Ordening. ‘Totaal idioot natuurlijk’, zegt Peter Stam (66). ‘Maar alleen de senioren in de raad hebben nog tijd voor de zwaarste dossiers, dat zie je overal.’

Klik hier om verder te lezen.

Bron: De Volkskrant – 5 oktober 2018