Geertruidskerk van de toekomst

Huwelijken, modeshows, concerten, musicals, kunstexposities en misschien wel een escape room:  ‘Een gebouw voor Bergenaren en de samenleving’

Paul Koedijk, beheerder van de Geertruidskerk in Geertruidenberg. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Van alles moet kunnen, in de Geertruidskerk van de toekomst. 

“Het is een gebouw voor de Bergenaren en voor de samenleving, ieder moet hier zijn plek vinden. Daarvoor hoef je niet per se gelovig te zijn”, zegt beheerder Paul Koedijk (35). Hij geeft uitvoering aan de plannen van de Stichting Behoud Geertruidskerk, opgezet om de protestantse kerk voor de eeuwigheid intact te laten. “Dit is een eyecatcher van Geertruidenberg. Je moet voorkomen dat het gebouw over 25 jaar in verval raakt. Deze kerk past bij het straatbeeld.”

Bianchi Fonds
De Geertruidskerk kent vieringen die met 100 tot 150 mensen redelijk bezocht worden. De teruggang van het kerkbezoek is minder fors dan bij de katholieken, constateert Koedijk. “Daar zijn de problemen groter. Die kerken sluiten bij bosjes.” Het onderhoud wordt onder meer via het Bianchi Fonds bekostigd, een voorwaarde is dat er in de Geertruidskerk diensten blijven plaatsvinden. Maar de stichting wil niet enkel afhankelijk zijn van dit fonds. “Daarom ligt er nu een plan. We willen het moment voor zijn dat het vijf voor twaalf is.”

Aanvulling
De Geertruidskerk is net als de Lambertuskerk (Raamsdonk) en Emmakerk (Raamsdonksveer) eigendom van de Protestantse Gemeente Geertruidenberg. Ook de Lambertuskerk wordt voor evenementen gebruikt. “De Geertruidskerk is totaal verschillend, hier zitten nog kerkbanken in. Mensen die hier niet een geschikte locatie vinden, kan ik makkelijk doorsturen naar de Lambertuskerk.” De rol van de Geertruidskerk als plek voor evenementen en cultuur is volgens Koedijk geen concurrentie voor ondernemers in de oude vestingstad. “Het is juist een aanvulling voor de horeca. Als mensen in deze kerk trouwen, kunnen ze hier hun feest geven en kan een lokale ondernemer de catering doen. Mensen komen speciaal van buitenaf voor deze locatie. Geertruidenberg heeft veel te bieden. Denk aan het bedrijf Bootje Gezond naast de kerk, de Markt zelf is mooi. Dat wordt niet altijd gezien. Er wordt veel geklaagd, vooral op Facebook. Maar Geertruidenberg is een mooie vestingstad. Alleen kun je het water er nog meer bij betrekken, met wandel- en fietspaden langs de Donge.”

Culturele hotspot
De gemeente Geertruidenberg wil de oude kern positioneren als ‘culturele hotspot’. Daarin wordt gezinspeeld op een mogelijke samenwerking tussen theater De Schattelijn en de Geertruidskerk. “Wij staan open voor samenwerking”, zegt Koedijk. “Maar we gaan eerst werken aan ons eigen plan.”

Bron: BN De Stem