Gemeente wil mogelijk Hermenzeil aankopen

Het failliete park gaat eind september in de verkoop tijdens een openbare internetveiling van het bedrijf BOG-Auctions.

Chalets op het park van Hermenzeil bij Raamsdonk. © Sjoerd Marcelissen

De gemeenteraad heeft maandag een besloten vergadering met als agendapunt ‘Aankoop Hermenzeil’. Het watersportcentrum omvat een restaurant, chaletpark en bedrijfsruimte aan de Zijlweg. Daarnaast is er ook een jachthaven met zo’n 250 ligplaatsen. Hermenzeil is eigendom van Leo van den Brand, maar in het voorjaar van 2016 werd op verzoek van de belastingdienst het faillissement uitgesproken over zijn BV’s. De belastingschulden van Hermenzeil stapelden zich in jaren op.

Gastarbeiders
Rond Hermenzeil hangt een zweem van geheimzinnigheid. Op het park staan enkele tientallen chalets en wat stacaravans. Deze worden voornamelijk bevolkt door gastarbeiders. Onder meer Bulgaren, Roemenen en Polen verblijven aan de Zijlweg, blijkt uit een rondgang op Hermenzeil. De eigenaar geeft aan ‘geen tijd’ te hebben voor een reactie. Ook de gemeente Geertruidenberg zwijgt, ondanks herhaaldelijk verzoek om uitleg. “Wij gaan hier absoluut nooit mee instemmen”, stelt de SP-fractie alvast op Facebook over mogelijke overname.

‘Politiek gevoelig dossier’
Er zijn diverse belangstellende partijen, bevestigt een woordvoerder van het Amsterdamse makelaarskantoor Kinneging en Heijer. Hij wil niks zeggen over belangstelling vanuit de gemeente. “Het is een politiek heel gevoelig dossier. Deze week komt er een brochure online met meer details over Hermenzeil. Voor meer uitleg moet ik verwijzen naar de Rabobank.” De bank is een belangrijke schuldeiser en doet onder meer beroep op het hypotheekrecht bij het chaletpark (3 miljoen euro) en de woonark (200.000 euro), zo blijkt uit de faillissementsverslagen. “Wij doen nooit mededelingen over individuele klanten”, laat woordvoerder Hendrik Jan Eijpe namens Rabobank weten.

Politie-inval
Hermenzeil is niet geheel onomstreden. Van den Brand plaatste de chalets ooit zonder toestemming van de gemeente Geertruidenberg. Later werden de huurwoningen alsnog gelegaliseerd. Daarnaast was het watersportcentrum twee jaar geleden het decor van een politie-inval, in samenwerking met Openbaar Ministerie, douane, gemeente en belastingdienst. Dit vanwege de strijd tegen ‘ondermijnende criminaliteit’. De politie trof enkele gestolen goederen en grondstoffen om synthetische drugs te produceren.

Bron: BN De Stem