Gemeente wil theaterfunctie De Schattelijn behouden

De Schattelijn moet absoluut behouden blijven als theater en cultureel centrum voor Geertruidenberg.

Theater De Schattelijn © Sjoerd Marcelissen

Daar waren alle politieke partijen het donderdagavond over eens tijdens het verkiezingsdebat in het gemeentehuis.

Alleen de grote vraag is: moet De Schattelijn gemeentelijk bezit blijven of juist in commerciële handen komen? Over dat laatste ontstond een lichte splijtzwam. Keerpunt’74, CDA en Sociale Volkspartij hebben een duidelijke voorkeur om het theater niet in de verkoop te doen. “De Schattelijn is cultuur met een hoofdletter C en theater met een hoofdletter T”, stelde Albert Smit (Keerpunt’74). “Cultuur moet je behouden en zet je niet in de verkoop.”

Commercieel
“We moeten het vanuit een commerciëlere basis benaderen”, vond Thosha van der Maas (VVD). “Daar liggen kansen.” Piet de Peuter (Sociale Volkspartij): “We weten als we diensten of taken gaan privatiseren dat dit alleen lukt als iemand anders eraan kan gaan verdienen. Als je het met succes verkoopt, is het een verliespost. Dat betekent dat je het zelf ook had gekund.”

“Je had misschien beter of meer kostenefficiënt gekund, dat is de vraag”, reageerde Van der Maas daarop. Berrie Broeders (CDA) wil De Schattelijn niet verkopen. “Je moet het in eigen hand houden, zodat je ook regie houdt over de ruimtes in het gebouw, die je gaat toewijzen. Het is een belangrijk ontmoetingscentrum voor Geertruidenberg.”

Theaterrestaurant
“Je verkoopt het pand en niet de cultuur”, wierp Mike Hofkens (Lokaal+) tegen. “Je behoudt dan wel de theaterfunctie.” Kevin van Oort (Morgen!): “Het doel is cultuur en ontmoeten, de constructie vind ik minder belangrijk. Je kunt er denken aan een prima combinatie van horeca en theater, bijvoorbeeld een theaterrestaurant.”

Bron: BN De Stem