Gemeenten aan de slag met leegstand

Enkele gemeenten voeren de maatregel in dat eigenaren van kantoor- en winkelpanden voortaan volledig opdraaien voor onroerendezaakbelasting (OZB). De hoop is dat pandeigenaren zo sneller op zoek gaan naar een nieuwe huurder zodat leegstand afneemt. In gemeente Hengelo pakken ze het anders aan door juist lege winkelpanden gratis te verhuren.

De gemeenten zijn bang dat de toenemende leegstand voor verpaupering gaat zorgen, wat weer een negatief effect heeft op de stedelijke omgeving. Inmiddels zijn gemeenten Lelystad, Arnhem, Almere, Rijswijk en Nijmegen bezig met het volledig doorbelasten van de OZB aan eigenaren of gaan dat binnenkort doen. Volgens gemeente Lelystad heeft de maatregel al tot succes geleid.

Ontevreden
Verschillende eigenaren hebben laten weten niet blij te zijn met de maatregel. Zo vindt Beroepsvereniging VastgoedPRO dat zij worden gestraft voor iets waar ze niks aan kunnen doen. “Een eigenaar zit er niet op te wachten dat een pand leeg staat, want dan wordt er niks verdiend,” aldus voorzitter Sjoerd Meijers. “Als de OZB dan ook nog eens volledig doorbelast wordt, worden ze dubbel gepakt. Als gemeenten denken dat panden hierdoor sneller verhuurd worden, dan hebben ze het echt mis. Het zal geen enkel verschil maken.”

Gratis verhuur
Gemeente Hengelo pakt de leegstand anders aan. In de stad staan tachtig winkelpanden leeg, die de gemeente gratis wil verhuren aan ondernemers met een goed idee voor een winkel. Hiermee wil Hengelo jonge ondernemers een kans geven en tegelijkertijd de leegstand terugdringen. Inmiddels hebben tien eigenaren hun pand beschikbaar gesteld en hebben vijftien ondernemers zich aangemeld. Afspraak is dat als ze worden uitgekozen, ze een half jaar geen huur hoeven te betalen.

Structureel problem
De leegstand van winkels en kantoren is een structureel probleem in Nederland. Uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving bleek eerder dit jaar al dat leegstand onder kantoren opnieuw is toegenomen: ruim 17% begin dit jaar, ten opzichte van 12% in 2010. Ook bij veel verzorgingshuizen dreigt inmiddels veel leegstand; Het Kadaster zocht uit dat er potentieel drie miljoen m2 leeg kan komen te staan