Gemeenten samenvoegen of niet?

Gemeenten van minstens 100.000 inwoners: het voornemen stond in het vorige regeerakkoord, maar er kwam niets van terecht. Of nóg niet?

De plannen voor schaalvergroting zouden zomaar weer eens in de formatiebesprekingen kunnen opduiken.

Een blauwdruk voor West-Brabant ligt er al. In 2013 gaf VVD-senator Helmi Huijbregts (oud-burgemeester van Oosterhout en Roosendaal) immers een duidelijke voorzet richting vijf grote gemeenten. Chaam bij Breda. Steenbergen en Woensdrecht bij Bergen op Zoom. Et cetera.

Effectiever
Dat grotere gemeenten effectiever zouden zijn, daarvan zijn de voorstanders nog steeds overtuigd. Ze zouden voor een steviger, professioneler gemeentebestuur zorgen. Het zou gemakkelijker worden om aan goede, gespecialiseerde ambtenaren te komen: dat loont pas vanaf een bepaald inwoneraantal.

Dat veel gemeenten op allerlei gebied al samenwerken is volgens voorstanders van schaalvergroting niet voldoende, en bovendien onduidelijk: er is intussen een lappendeken aan gemeenschappelijke regelingen en de controle staat op grote afstand. Raadsleden weten soms amper wat er speelt in die op afstand gezette, gezamenlijke afdelingen.

Afstand is juist het grote bezwaar van tegenstanders. Bij grotere gemeenten zou de kloof tussen bestuurders en gewone inwoners alleen maar groeien. Ook de fysieke afstand speelt een rol: wat als je een nieuw paspoort moet aanvragen bij een gemeentehuis of stadskantoor dat tientallen kilometers verderop staat? Bovendien bestaan er cultuurverschillen. De moeizame fusieprocessen uit de jaren negentig staan velen nog helder voor de geest.

Wat denkt u?
Zijn in deze tijd dorpsgemeenten als Rucphen of Drimmelen te klein geworden om zelfstandig te blijven? Vragen alle complexe taken die gemeenten op hun bord kregen om schaalvergroting? Moeten we ‘doorpakken’ naar streekgemeenten van 100.000 inwoners of meer?

Of moeten we juist blij zijn met de huidige omvang en ons geen moeizame fusies op de hals halen, waar de meeste inwoners ook nog eens helemaal niet op zitten te wachten?

Stuur uw mening (in max. 200 woorden) met uw voor- en achternaam en woonplaats naar: redactie@bndestem.nl Volgende week zaterdag vindt u op de meningenpagina een greep uit de ingezonden meningen.

Niels Herijgens, opinieredacteur BN DeStem