Gemeentenieuws komt voortaan in Kanton

Geertruidenberg moet maar wennen: Het gemeentenieuws komt voortaan in Het Kanton te staan en niet in De Langstraat, 

gemeentenieuws © illustratie

zoals dat al sinds 2006 het geval is. De gemeenteraad komt niet langer in verzet tegen de keuze voor Het Kanton.

De aanbesteding is volgens de regels gegaan. ,,Het Kanton moet een kans krijgen”, zei burgemeester Willem van Hees in haar uitleg over de procedure.Het was haar laatste reguliere raadsvergadering. Kort daarvoor had de Sociale Volkspartij haar motie om de voorlopige gunning aan Het Kanton terug te draaien, al ingetrokken. ,,Het is keurig volgens de regels gegaan”, moest Piet de Peuter toegeven na de uitleg van de burgemeester. ,,De vrije markt bepaalt”, aldus De Peuter.

Omdat De Langstraat niet binnen de termijn bezwaar heeft ingediend tegen de gunning van de gemeente, is de afplaatsing van het gemeentenieuws in Het Kanton onvermijdelijk.

Weerstand
De voorlopige gunning aan de uitgever van Het Kanton stuitte op veel weerstand. Fracties binnen de gemeenteraad vonden dat de wekelijkse nieuwspagina gewoon in De Langstraat moet worden afgedrukt. Dat is, vinden zij, het enige echte lokale weekblad van de gemeente Geertruidenberg. Het Kanton is in de optiek van de gemeenteraad een Oosterhouts blad, dat in Geertruidenberg slecht wordt gelezen. In veel gezinnen belandt het blad rechtstreeks inde kliko. ,,Iedereen is gewend De Langstraat te lezen”, zei Piet de Peuter van de Sociale Volkspartij deze week nog. ,,Het Kanton gooien ze direct bij het oud papier.”

Afgelopen zomer heeft de aanbesteding plaatsgevonden. Zowel uitgeverij Em. de Jong (De Langstraat) als de Persgroep (Het Kanton) deden mee. De gemeente betaalt jaarlijks een bedrag voor de wekelijkse nieuwspagina’s. De offertes werden beoordeeld op kwaliteit en dienstverlening.

Volgens burgemeester Willemijn van Hees kwam Het Kanton gezien de prijs-kwaliteitverhouding als beste uit de bus. Hoeveel goedkoper Het Kanton is, blijft geheim; alleen de raadsleden mochten die cijfers inzien. Uit de aanbestedingsprocedure is wel duidelijk geworden dat de publicatie van het gemeentenieuws door beide partijen goedkoper kan. Daar zou de gemeente anders nooit achter gekomen zijn.

Afspraken
Dat er binnen de raad twijfels zijn over de kwaliteit van Het Kanton, daarover zei Van Hees: ,,U mag Het Kanton aan haar afspraken houden. Het heeft het recht om het te mogen proberen. Willemijn: “Als je vasthoudt aan iets alleen omdat het zo goed bevalt, sluit je nieuwe partijen uit. Dan kom je dicht in de buurt van een monopolie­po­si­tie”.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink