Gemiddelde boer is miljonair

De gemiddelde Nederlandse boer is, in ieder geval op papier, miljonair. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde Landbouw-Economisch Bericht 2008 van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Volgens de gegevens van het LEI is het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf 1,8 miljoen euro waard. Het gemiddelde eigen vermogen bedraagt ongeveer twee derde van de bedrijfswaarde, ofwel zo’n 1,2 miljoen euro.

LEI-directeur Ruurd Huirne relativeerde die cijfers gisteren onmiddellijk. “Je kunt niet zomaar concluderen dat de gemiddelde Nederlandse boer of tuinder dus miljonair is. Het geld zit vast in grond en gebouwen. Die 1,8 miljoen euro is de bedrijfseconomische waarde van het gemiddelde bedrijf en dat is iets anders dan de verkoopwaarde. Bij gedwongen verkoop kan die aanzienlijk lager liggen.” Volgens Huirne zit er zeker een kern van waarheid in het oude gezegde. ‘Boeren leven arm, maar sterven rijk’. Het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf genereert per jaar 51.000 euro aan inkomen. Daar komt nog eens 18.400 euro bij die buiten het bedrijf wordt verdiend, bijvoorbeeld door een parttime werkende partner.

Het gemiddelde inkomen per gezin ligt echter lager dan 69.400 euro (beide inkomens bij elkaar opgeteld), omdat in nogal wat gevallen meerdere gezinnen van één bedrijf leven. Het gemiddelde landbouwgezin verdient zo’n 60.000 euro per jaar; een op de vijf landbouwhuishoudens haalt een inkomen van meer dan 100.000 euro uit het bedrijf. Overigens zijn de verschillen tussen bedrijven onderling en tussen verschillende sectoren zeer groot. Varkens- en pluimveehouders verdienen gemiddeld minder, melkveehouders juist meer.

Volgens het LEI heeft ruim 10 procent van de landbouwers op papier een negatief inkomen. Ze steken heel veel uren in het eigen bedrijf die weinig of niets opleveren. Het komt regelmatig voor dat boeren in slechte tijden interen op hun eigen vermogen, in afwachting van betere tijden. “Er is veel stille armoede op het platteland”, aldus een woordvoerster van het LEI.