Gezellige Veerse Dag

De muziekinstallatie op het Heereplein werkt zaterdag wel naar behoren. Het openliggende gedeelte van de Keizersdijk is precies op tijd met een steenlaag verhard, zodat de vertrouwde grote ronde met de honderden marktkramen niet onderbroken behoeft te worden. En ook niet onbelangrijk voor een buitenevenement: de hele dag droog met regelmatig een lekker zonnetje.

Zo is het voor de vele duizenden bezoekers aangenaam vertoeven in het Veerse centrum. Schuifelen langs de vele kraampjes, waar vooral de verkopers van etenswaren prima zaken doen. Zoals wafelbakker Bert Posthumus: “Dit is een hele goeie markt: ik zie hier grote jongens staan. Goed programma met een prima organisatie. En ik kan het weten, want ik kom al meer dan een kwart eeuw ieder jaar vanuit Leeuwarden met veel plezier hier heen.”

In de kraam in de vorm van de kiosk kijken de dames van Veers Erfgoed een beetje verbaasd: de grote voorraad ‘koekelullekes’ (stroopsoldaatjes) is op.

Een medewerkster van kinderdagverblijf Villa Fiësta draait vlot de ballonfiguren in elkaar, maar de rij wachtende kinderen slinkt maar niet. Dat is ook het geval bij het schminken en voor de kinderattractie Razende Roeland: de jeugd draait alle kanten uit. Met een beetje hulp van de leden van de vrijwillige brandweer Geertruidenberg doven de spuitgrage kinderen de vuurhaard in de container. Nu maar hopen dat ze over een aantal jaren ook daadwerkelijk het korps komen versterken, want het cluster Amerstreek deelt wervingsfolders uit.

In de ochtenduren luisteren trotse (groot)ouders naar de muzikale kwaliteiten van hun kroost. Vieve Boelaars (7) bespeelt de blokfluit in haar hockeytenue. Geen tijd om zich om te kleden. De vrolijke klanken van dweilband Asjemenou en blaaskapel De Klinkers werken sfeerverhogend, evenals de uit volle borst gezongen liederen van schipperskoor Recht zo die gaat. De terrassen zitten vol. Op het grote podium genieten de lokale artiesten John Meijer, Dennis, Leen Zijlmans, Trio Vis en de River Zydeco Band zelf ook erg van hun ‘thuiswedstrijd’. Afsluiter Wolter Kroes laat het volle plein massaal Viva Hollandia meezingen.