Glasvezel Dombosch in de media

Voor het eind van dit jaar ligt er een glasvezelnetwerk in de grond van industrieterrein Dombosch. Dat hebben de initiatiefnemers, verenigd in de projectgroep ‘stichting Glasvezel in Dombosch’ deze week besloten.

Zeker vijftig bedrijven hebben via voorintekening belangstelling getoond om aangesloten te worden op het netwerk, dat zorgt voor snelle dataverbindingen.

Dat is minder dan de minimaal benodigde honderd bedrijven, die de projectgroep zich eerder als norm had gesteld. “Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het netwerk zal uitbreiden”, vertelt Jaap de Vente namens de projectgroep, waarin enkele ondernemers zich verenigd hebben. De Vente: “Veel bedrijven heben aangegeven nog aan hun contract met andere netwerkleveranciers vast te zitten. Dat willen ze eerst uitdienen, voordat ze op glasvezel overgaan. We gaan nu wel beginnen met de aanleg om klaar te zijn voor de toekomst.”

De voordelen van glasvezel boven de koperen kabels die nu nog in de grond liggen, zijn legio, vertelt De Vente. Internetverbindingen lopen sneller en zijn van betere kwaliteit. Telefonie over het internet werkt optimaal en glasvezel kan ook gebruikt worden voor camerabeveiliging (betere beelden) of voor het houden van videomee- tings en het werken op een externe server.

Voor de bedrijven zijn de financiële voordelen variabel. “Dat hangt af van de producten en/of lijnen die je afneemt”, aldus De Vente. “Voor het ene bedrijf zullen de kosten lager uitvallen, maar voor het andere mogelijk hoger”, verwacht hij.

De projectgroep werkt nauw samen met de VOG (Verenigde Ondernemers Geertruidenberg). Volgende week worden de laatste gesprekken met de gemeente en de bank afgerond en wordt een keuze gemaakt voor de partij die het netwerk gaat aanleggen.