Grijze doos had nu weg moeten zijn

De gemeente Geertruidenberg heeft het supermarktconcern Laurus opdracht gegeven om de noodwinkel op het grasveldje aan de Emmaweg zo snel mogelijk af te breken. De noodwinkel, die nooit in gebruik is genomen, had eigenlijk vandaag al weg moeten zijn.

“Maar dat zie ik niet gebeuren of ze moeten kunnen toveren”, zei wethouder Ad van Onzenoort gistermiddag. Volgens hem heeft het noodlijdende supermarktconcern zelf de huur voor het grasveld opgezegd per 15 februari. “Dat hebben ze een week of vier geleden gedaan. Wij hebben er toen meteen bij gezegd dat ze het terrein weer in oorspronkelijke staat terug moeten brengen. Dus die noodwinkel afbreken en het terrein weer net zo glooiend maken als het eerst was, want voor het plaatsen van die noodwinkel hebben ze een deel afgegraven. Dat moet dus ook weer ongedaan worden gemaakt.”

Nu inmiddels wel duidelijk is dat Laurus dat voor vandaag nooit meer voor elkaar krijgt, moet de gemeente volgens Van Onzenoort druk op de ketel zetten. “We willen ze best wel een paar weken de tijd geven, maar als die noodwinkel dan nog niet weg is, zit er niks anders op dan handhavend op te treden.” Op de noodwinkel, in de volksmond bekend als de grijze doos, heeft nooit enige zegen gerust. Laurus had de winkel willen gebruiken als tijdelijke huisvesting na de brand in haar Edah-supermarkt aan de Zuidwal. De gemeente wilde daar ook wel aan meewerken, maar met name de omwonenden van de Emmaweg waren niet blij met de grijze doos voor hun deur. Ze spanden een proces aan bij de Raad van State en wonnen dat. De beslissende uitspraak van de Raad van State kwam op een moment dat de noodwinkel al was geplaatst.

Dat het zolang heeft geduurd voor er enige actie is ondernomen om de grijze doos weer weg te krijgen, wijt Van Onzenoort aan de penibele situatie van Laurus. De Edah-winkels zijn inmiddels verkocht, de formule is opgeheven. Laurus heeft echter nog wel steeds het recht om een supermarkt te openen in Geetruidenberg. Als Laurus wil, kan het zo de vroegere Edah-winkel aan de Zuidwal weer openen. De woningstichting Geertruidenberg wil dat pand kopen van de huidige eigenaar, de firma Gebr. Van Wanrooij uit Geffen, maar is wel verplicht om het huurcontract met Laurus over te nemen. “En ik weet niet beter of Laurus is nog steeds van plan om in Geertruidenberg weer een supermarkt te openen”, aldus directeur Peter Span van de woningstichting. Span heeft de oude Edah gekocht met de bedoeling er op termijn woningen te bouwen. De Edah zou dan verhuizen naar een veel grotere supermarkt als onderdeel van de nieuwbouw op het Riethorstterrein. Span: “Om die reden had Laurus ook die noodwinkel gebouwd. Die was veel groter dan het pand aan de Zuidwal, maar dat was nog in de tijd dat Laurus al haar troeven op de Edah-formule zette. Wat ze nu precies van plan is, weet ik niet.”

Bij Laurus zelf was gisteren niet meer duidelijkheid te krijgen over wat het supermarktconcern wil in Geertruidenberg en wanneer ze de noodwinkel afbreekt. “De directeur, die daarover gaat, is vandaag niet meer te bereiken”, zo meldde perswoordvoerster Dieuwertje Beerepoot gisteren aan het eind van de dag.