Groei investeringen bedrijven zwakt af

De groei van bedrijfsinvesteringen is in oktober fors afgezwakt, ondanks een toename van 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag mee is gekomen. In september lagen de investeringen ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder.
De groei van de investeringen in gebouwen sloeg in oktober om in een krimp. Dat komt misschien door het vervallen van het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen. Op 1 oktober werd een eerdere verlaging van dit tarief van 19 naar 6 procent teruggedraaid.

Omzet
Vooral kleine bouwbedrijven zagen volgens het CBS in oktober hun omzet flink afnemen ten opzichte van een jaar eerder. In september zagen ze juist nog een hogere omzet in vergelijking met 2010.
Ondanks de groei in 2011 bevinden bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa, zoals gebouwen en machines, zich nog op een zeer laag niveau. In oktober werd nog altijd krap 20 procent minder geïnvesteerd dan 3 jaar eerder.