Groei omzet industrie minder sterk

De Nederlandse industriële bedrijven hebben in de maand juni 8 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, maar de groei was aanmerkelijk lager dan de plus van 24 procent op jaarbasis in de maand mei.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Volgens het CBS heeft het verschil veel te maken met hoe de feestdagen dit en vorig jaar vielen. ”Zo vielen Hemelvaart en Pinksteren dit jaar in juni en vorig jaar in mei.” Juni telde daardoor dit jaar 2 werkdagen minder. ”In mei waren er nog 4 werkdagen meer dan een jaar eerder.” De gemiddelde dagproductie groeide met 2 procent op jaarbasis. ”Daarmee is de productiegroei even groot als in mei”, aldus het CBS.

De productie groeide het hardst in de transportmiddelenindustrie, met 20 procent. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie leverden 3 procent minder productie. Wat de verdiensten betreft, die namen het meest toe in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie. ”Deze toename kan geheel worden toegeschreven aan prijsstijgingen.”