Groei vooral zelf financieren

Middelgrote bedrijven in Brabant financieren groei vooral zelf. Banken stellen volgens de ondernemers onvoldoende geld ter beschikking. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim tweehonderd middelgrote bedrijven.

Drie van de vier Brabantse ondernemers geeft in het onderzoek aan over voldoende financiële mogelijkheden te beschikken om te kunnen groeien. Meer dan zeventig procent van de ondernemers geeft echter ook aan dat banken de geldkraan te ver hebben dichtgedraaid. Ook hebben banken volgens veel ondernemers de voorwaarden om geld te lenen verzwaard. Bijna de helft van de ondernemers verwacht dat de economische vooruitzichten de komende twee jaar zullen verbeteren.

De belangrijkste obstakels die economische groei in de weg staan, zijn te weinig geld om groei te financieren (46 procent), onnodige wet- en regelgeving (40 procent) en gebrek aan goed opgeleide medewerkers (21 procent). Het kabinet draagt volgens de Brabantse ondernemers die deel hebben genomen aan het onderzoek overigens niet bij aan het herstel van vertrouwen. Bijna zeventig procent van de Brabantse middelgrote ondernemers vindt dat het kabinet te weinig investeert en te veel bezuinigt.