‘Grootste etalage van NL in R’veer’

Atexlicht in Raamsdonksveer krijgt de ‘grootste etalage van Nederland’. Het bedrijf heeft met de gemeente Geertruidenberg overeenstemming bereikt over het inruilen van de bestaande lantaarnpalen aan de Zalmweg (waar het bedrijf is gevestigd) voor nieuwe exemplaren die voorzien zijn van ledverlichting. Atexlicht heeft de verlichting en de masten ontworpen. De onderneming betaalt de materialen en zorgt voor het onderhoud. De totale investering vergt tussen de 15.000 en 20.000 euro. De gemeente draait op voor de aanleg van de elektriciteit. Beide partijen spreken van een win-win-situatie.

De nieuwe ledverlichting die Atexlicht aan de Zalmweg op het Raamsdonksveerse industrieterrein Dombosch aanlegt is dynamisch. Dat betekent dat de sterkte van de verlichting wordt aangepast aan de drukte op de weg. Directeur Louis de Wit van Atexlicht: „We doen een verkeersintensiteitsonderzoek. Als daaruit naar voren komt dat er tussen drie en vijf uur ’s nachts bijvoorbeeld maar twee auto’s voorbij komen, dan passen we daar de verlichting op aan. Op die wijze kunnen we een extra energiebesparing realiseren.” De Wit is erg enthousiast over de wijze waarop het project tot stand is gekomen.
„De gemeente heeft alle medewerking gegeven en binnen een aantal weken was alles in kannen en kruiken. Dat verdient een groot compliment.” De directeur ziet de verlichting als een van de manieren om het bedrijfsterrein te revitaliseren. „Het vergroot de veiligheid, het is een mooie manier van innoveren en bovendien ziet het er qua vormgeving ook heel anders uit. Ook maken we een slag in de vorm van duurzaamheid en energiebesparing. Normale lampen branden 12.000 uur, wij garanderen 50.000 lichturen.”

Ondanks de forse investering die het bedrijf doet, krijgt het er wel iets voor terug. „De Zalmweg is ongeveer 500 meter lang. Daarmee krijgen we grootste etalage van Nederland”, aldus de directeur. Wethouder Lida Verschuren is ook in haar nopjes over de samenwerking. „De lantaarnpalen op de Zalmweg stonden toch al op de nominatie om vervangen te worden. Bovendien wordt de investering gedaan door Atexlicht. Dit zou dus een mooie win-win-situatie zijn voor beide partijen.”