Grote kloof roker en niet-roker

Rokers en niet-rokers hebben een verschillende beleving over hoeveel tijd rokers niet op hun werkplek zitten en wat de gevolgen ervan zijn. Dat blijkt uit een enquête van BNdeStem.

Van de mensen die op hun werk roken, zegt 90 procent dat het roken beperkt blijft tot 30 minuten per dag. Maar niet-rokers denken dat de helft van de rokers langer afwezig is. Zie daar het eerste meningsverschil tussen rokers en niet-rokers, dat blijkt uit de uitkomsten van de enquête ‘roken en werk’. De enquête is ingevuld door 2.300 lezers van regionale dagbladen. Van de mensen die reageerden, rookt 30 procent. Het landelijke gemiddelde is 27,5 procent.

Wie op het werk wil roken, gaat vaak naar buiten, wat bij achterblijvende niet-rokers tot ergernissen kan leiden. Want als je net die rokende collega nodig hebt, moet je wachten. Bovendien moet op momenten dat wordt gerookt het werk door anderen worden gedaan. Een lezer: ‘Ik werk in de gezondheidszorg. Patiënten wachten echt niet tot de rokers terug zijn.’ Een andere lezer: ‘Rokers werken 30 minuten korter per dag. Toen mijn vrouw een keer vroeg of ze iets eerder weg kon, werd daar heel moeilijk over gedaan. Toen ze over roken begon, werd dat haar niet in dank afgenomen.’

Lees het volledige artikel op BNdeStem.nl.