Grotere geluidszone voor bedrijf

Meer huizen binnen geluidsgebied Gasthuiswaard, tegelijkertijd moet bedrijf Siemerink isolatie aanbrengen. 

Er lijkt na een jarenlange impasse duidelijkheid te komen over de geluidsnormen van het bedrijventerrein Gasthuiswaard in Geertruidenberg. In het vernieuwde bestemmingsplan van de gemeente wordt de geluidszone van 50 decibel opgerekt richting de vestingstad.

Industrieterrein G'berg

Dat betekent dat meer woningen in Geertruidenberg binnen de geluidsgrenzen van het bedrijventerrein vallen. Het gaat om huizen aan de Emmaweg, het Oranjebastion, Buitenvest en Commandeurstraat. „We hebben op een inloopavond de bewoners laten zien wat het geluid doet”, zegt wethouder Kevin van Oort (GroenLinks/D66). Tegelijkertijd wordt Siemerink, volgens bewoners een van de grootste lawaaimakers, verplicht tot het aanbrengen van isolatie.

‘We weten dat we isolatie aan moeten brengen en dat gaan we ook doen’ (Kees de Jong directeur Siemerink)

De geluidskwestie tussen inwoners van Geertruidenberg, gemeente en bedrijven speelt al jaren. Enkele bewoners van de Buitenvest, Oude Stadsweg, Rijakkers en Schuttersveld voelen zich gedupeerd door de overlast. Van Oort zei hierover eerder als raadslid: „Wij blijven moeite houden met het rekken van de geluidszone richting de wijken. Genoeg is genoeg.” Nu zegt Van Oort: „Ik vind het nog steeds lastig. In het specifieke geval van Siemerink geldt wel dat de isolatie een betere situatie oplevert. Zeker voor de Buitenvest, vlak bij het bedrijf.”

„We weten dat we isolatie moeten aanbrengen en dat gaan we ook doen”, reageert directeur Kees de Jong namens Siemerink. „Al jaren zijn we bezig met het verkrijgen van een nieuwe omgevingsvergunning.” De Jong is daarom blij dat er duidelijkheid is. „Er zijn eenduidige criteria waar wij ons aan moeten houden en waarop de gemeente kan handhaven.” Het oprekken van de geluidszone biedt bedrijven kansen om uit te breiden. „Het zat vast: geen enkel bedrijf kon iets doen”, verklaart Van Oort.

Daarnaast speelt nog de kwestie tussen het bedrijf Sibelco en bewoners van bedrijfswoningen op de Gasthuiswaard. Er liepen gesprekken tussen Sibelco en de bewoners: Sibelco zou de bewoners uitkopen om vervolgens zelf mogelijk te kunnen uitbreiden. „De gesprekken zijn gestopt, het gaat niet gebeuren”, reageert bewoonster Marian Frölke. „We blijven hier wonen. Deze kwestie gaat nog wel een aantal jaren duren.” „Ik verwacht zowel Sibelco als Frölke naar de Raad van State stapt”, aldus wethouder Van Oort.

door Sjoerd Marcelissen

Bron: BNdeStem