Hereford-koeien nieuwe ‘bewoners‘ van G’berg

Volgende week nieuwe ‘bewoners‘: Hereford-runderen. De opvallende dieren begrazen het gras rond de bastions aan de Donge.

Hereford-koeien. © Theo Peeters

Momenteel wordt er gewerkt aan een houten hek bij de Stationsweg en Monnikenweg om een afgescheiden terrein te maken voor de Herefords. Deze rundersoort is een ras dat zowel in de zomer als in de winter buiten kan blijven. De Hereford komt van origine uit het zuidwesten van Engeland en wordt vaker ingezet voor extensief natuurbeheer.

Het begrazingsgebied wordt later uitgebreid richting de Wim Letschertbrug. ,,Meer natuurlijke grazers en geen vervuilde machines”, zo luidt de wens van college en gemeenteraad. ,,Dat betekent dat op verschillende locaties schapen en runderen komen om het gras kort te houden. Het verlaagt de CO2-uitstoot en bloemen en planten krijgen meer kans om te bloeien. Ook trekt het meer insecten en vogels aan. Het is dus niet alleen goed voor natuur en milieu, maar maakt het landschap in onze gemeente een stuk mooier.” Op de vestingwallen in Geertruidenberg en bij Achter de Hoeven in Raamsdonksveer worden schapen ingezet voor natuurlijke begrazing.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 24-07-19

 

Een gedachte over “Hereford-koeien nieuwe ‘bewoners‘ van G’berg

  1. Terreplein ook? Wij zitten beneden aan de Donge.Daar liefst geen vee!Komt dan vlak aan h et balkon…

Reacties zijn gesloten.