Herstel detailhandel blijft uit

  • 1 procent meer omzet detailhandel in vierde kwartaal
  • Non-foodwinkels zetten minder om
  • Nauwelijks omzetgroei detailhandel in december

In het vierde kwartaal van 2010 heeft de detailhandel 1,0 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen in de detailhandel waren 1,5 procent hoger dan in het jaar ervoor. Het volume was dus iets kleiner. De omzetcijfers wijzen nog niet op een duidelijk herstel van de detailhandel. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels realiseerden in het vierde kwartaal 1,0 procent minder omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral winkels in woninginrichting-artikelen zetten minder om. Winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen hadden juist meer omzet dan een jaar eerder. De winkels in non-foodartikelen bleven daarmee achter bij de detailhandel via internet. De verkopers via Internet boekten ruim 14 procent meer omzet.

Foodwinkels hebben in het vierde kwartaal meer omgezet. De toename is volledig toe te schrijven aan de supermarkten, die bijna 3 procent meer omzet behaalden. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen boekten daarentegen iets minder omzet in het vierde kwartaal.

In december realiseerde de detailhandel nauwelijks meer omzet in vergelijking met het jaar ervoor. Mogelijk speelde het barre weer in die maand een rol. Winkels in non-foodartikelen zetten in december zelfs minder om dan een jaar geleden. Supermarkten realiseerden wel duidelijk meer omzet. De omzet-cijfers van december zijn positief beïnvloed doordat december 2010 een gunstiger samenstelling van koopdagen had dan december 2009. Na correctie voor dit effect was er sprake van een omzetkrimp in de detailhandel van ongeveer 1 procent.