Hiaat hartveiligheid bedrijventerrein

** Oproep van de projectgroep ‘Geertruidenberg Hartveilig’ **

We wensen elkaar binnenkort weer een gezond Nieuwjaar. Om naast deze mooie wens een bijdrage te leveren aan de gezondheid in Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk willen we u vragen uw bedrijfshulpverleners te stimuleren zich aan te melden bij www.hartslagnu.nl. Want er is een hiaat in de hartveiligheid op het bedrijventerrein in Raamsdonksveer…..

Hartslagnu.nl zit gekoppeld aan de meldkamer 112 en zorgt dat sms berichten gestuurd worden naar hulpverleners met 2 opties: ga reanimeren of ga de dichtstbijzijnde AED (automatische externe defibrillator) halen. Wist u dat dit eenvoudige systeem om binnen 6 minuten te reanimeren én de eerste schok met een AED te geven de overlevingskansen van slachtoffers verhoogd van 17% naar 48%?

De projectgroep ‘Geertruidenberg Hartveilig’ heeft zich het afgelopen jaar belangeloos ingezet om de hartveiligheid en daarmee de zogenaamde 6 minutenzones gemeentebreed te optimaliseren. We zijn trots te melden dat het einddoel begin 2015 is gerealiseerd door meer aangemelde AED’s, verplaatsing van aanwezige AED’s en het plaatsen van buitenkasten. Wat bijzonder positief te noemen is, is dat de gemeente jaarlijks budget heeft vrijgemaakt om bij een AED inzet via www.hartslagnu.nl de kosten voor vervanging van batterij en elektroden te vergoeden. Dit initiatief is landelijk uniek te noemen omdat juist over de kosten na een inzet in het hele land veel discussie bestaat. De projectgroep heeft nog wel zorg over het bedrijventerrein in Raamsdonksveer: tijdens de openingstijden van de bedrijven zijn 19 AED’s aangemeld bij hartslagnul.nl, Deze AED’s zijn mooi gelijkmatig verdeeld over het bedrijventerrein maar helaas zijn er nauwelijks hulpverleners aangemeld die de sms berichten kunnen ontvangen. Dit betekent dat bij een reanimatie van een buurbedrijf (zonder AED) hartslagnu.nl geen hulpverlener kan vinden die de dichtstbijzijnde AED kan ophalen.

Daarom vragen wij u: stimuleer uw BHV-ers en EHBO-ers zich met hun mobiele nummer aan te melden bij hartslagnu.nl.

Wij hopen op uw medewerking om ook op de industrieterreinen de aanwezige AED’s optimaal in te kunnen zetten. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u altijd een mail sturen naar ilse@maxprevent.nl . Namens de projectgroep komen we ook graag vrijblijvend langs om uw BHV-ers hierover in te lichten.

Namens de projectgroep Geertruidenberg Hartveilig,
Ilse van Haren