Hoe overleef ik de nieuwjaarsborrels?

Hoe gezellig maar ook belangrijk zijn de contacten voor het nieuwe jaar. Zes tips om de “andere” goede voornemens gestalte te geven:

De nieuwjaarsborrel. Probeer maar eens van al die lekkere liflafjes af te blijven… © Marcel Otterspeer

Na de overvloedige feestdagen rond Kerst en Oud en Nieuw, doen nieuwjaarsrecepties óók nog een aanslag op alle goede voedingsvoornemens die mensen maken. Probeer al die drank, bitterballen, vlammetjes en andere hapjes maar eens te laten staan. Lisette Bulle, leefstijlcoach en gewichtsconsulent uit Breda, geeft zes tips.

1. Eet iets voordat de receptie begint
Wie met een vol gevoel naar een receptie afreist, eet minder. Mensen die honger hebben, pakken het eerste het beste hapje dat ze wordt aangeboden. Dus eet eerst iets. En als het even kan: eet iets gezonds.

2. Zorg dat je je niet verveelt
Iemand die niet op zijn gemak is of een receptie niet leuk vindt kan geneigd zijn zo maar wat te gaan eten. Het is een soort vluchtgedrag, dus probeer verveling te voorkomen. Lukt dat niet, ga dan niet staan somberen naast de tafel met liflafjes.

3. Geniet van wat je eet
Geef die gehaktbal extra aandacht. Roef ‘m eens goed. Waar smaakt ie eigenlijk naar? Slik ‘m niet in een hap door. Wie bewuster stil staat bij wat hij eet, heeft sneller een bevredigd gevoel. Het is ook een goed gespreksonderwerp.

4. Graai niet in het wilde weg
Neem je een hap borrelnootjes omdat je ze lekker vindt, of omdat ze toevallig langskomen? Of omdat anderen het ook doen? Laat je niet verleiden tot groepsdruk. Spreek met jezelf af wat je wil eten.

5. Zou ik dit thuis ook eten?
Vraag jezelf af: zou ik op een ander moment óók mijn tanden zetten in dit onduidelijke hapje? Geeft receptievoedsel een cijfer en bedenk: is het de moeite waard om iets op te eten dat ik eigenlijk maar een mager zesje geef?

6. O ja, drank…
Er wordt nogal wat gedronken op nieuwjaarsrecepties. Te veel is nooit goed, maar uiteindelijk maakt ieder voor zich uit wat gezond en veilig is. Belangrijkste vragen om van te voren te stellen: hoe fit wil ik me morgen voelen en hoe veilig kom ik thuis.

De nieuwjaarsreceptie, steeds vaker een sober feestje
De nieuwjaarsreceptie. Het is een vaste waarde op de agenda van elke zichzelf respecterende overheid. Soms mag het wat kosten, soms ook helemaal niks. Zo trekt de provincie Brabant ruim een halve ton voor zo’n feest uit en de gemeente Rucphen helemaal niks: ,,Wij hebben een traditie om geen nieuwjaarsreceptie te houden.’’

Met 55.000 euro voor de ‘nieuwjaarsontmoeting’ is er geen enkele overheid in Brabant die zo diep in de buidel tast als de provincie. In 2015 en 2016 stond er een bedrag van 40 mille op de begroting voor het evenement, vorig jaar was dat al bedrag met tien mille verhoogd, om nu dus uit te komen op meer dan een halve ton.

Geertruidenberg zit al sinds 2008 zonder nieuwjaarsreceptie. Daarvoor in de plaats is het evenement De Aanloop gekomen, dat in september wordt georganiseerd ‘als aanloop naar een nieuw, actief jaar’. En tijdens de Winterfair in de vestingstad zet de gemeente de deuren van het oude stadhuis open en ‘staat de ontmoeting centraal’. Geen nieuwjaarsreceptie, dus ook geen kosten.

Bron: BN De Stem