Hoeveel kun je aan?

Er heerst een zware storm in ondernemersland. Kleine zelfstandigen vallen met bosjes en ook de grotere jongens hebben moeite zich staande te houden in het noodweer van de crisis. Ondernemen is ploeteren, maar ook ambitieuze doorzetters hebben een grens. Hoeveel kun je aan en hoe zorg je ervoor dat je met het redden van je financiën jezelf niet omver loopt?

Tijd en energie, het zijn de beste vrienden en tegelijkertijd de grootste vijanden van elke ondernemer. Wil je een beetje succesvol zijn, dan zul je harder moeten werken dan je omgeving, moeten beknibbelen op je slaap en altijd en overal bereikbaar zijn. Zeker in zware economische tijden waarin het plaatje minder rooskleurig is en de omzetcijfers teruglopen zul je je moeten bewijzen als geboren ondernemer die zich in stressvolle tijden staande weet te houden. Dat betekent: nog meer werken, minder slapen en harder timmeren aan je netwerk. Tot je erbij neervalt. Letterlijk, want zelfs de meest succesvolle en daadkrachtige ondernemer valt uiteindelijk om.

‘De belangrijkste oorzaak van een burn-out is dat mensen steeds harder gaan werken, terwijl het steeds minder oplevert’, verklaart Jos Verheijden burn-out-coach bij Verheijden Consult. ‘In een groeiende en bloeiende economie kan iedereen een bedrijf runnen. In tijden van crisis zullen alleen de echte ondernemers in hun kracht blijven. De anderen zullen proberen om steeds harder te werken met de kennis, inzichten en vaardigheden die ze al bezitten en zien op een gegeven moment geen uitweg meer. Dat levert zoveel negatieve stress op dat het heel ongezond wordt en uiteindelijk vallen ze om. Dat kan zijn doordat het bedrijf failliet gaat, of omdat de ondernemer in een persoonlijke crisis terechtkomt, wat vaak eindigt in een burn-out.’

Zo’n burn-out kan zich uiten op verschillende manieren, variërend van eenzaamheid tot extreme vermoeidheid en fysieke klachten.