‘Huizenprijzen dalen of storten in’

De huizenprijzen gaan de komende jaren dalen of storten zelfs in, daarvan is een meerderheid van de potentiële kopers overtuigd. Ook veel verkopers verwachten dat hun huis in waarde zal dalen.

Dat blijkt uit onderzoek van de huizensite huislijn.nl, dat gepubliceerd is door Spacemakers, de nieuwssite voor vastgoedprofessionals. Voor het onderzoek ondervroeg de huizensite 2.000 huizenzoekers. Driekwart van hen verwacht een forse daling.Volgens Spacemaker is ‘de rek uit de huizenprijzen’, zegt een woordvoerder op de vastgoedsite. ‘Op behoorlijk wat plaatsen stabiliseren de koopsommen, soms treedt er incidenteel een daling op.’De Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en VMBO Makelaars bevestigen dat het vertrouwen in de huizenmarkt een dieptepunt heeft bereikt. Op dit moment staan huizen gemiddeld drie maanden te koop. Dat is volgens de NVM langer dan normaal.

De Vereniging Eigen Huis waarschuwt in De Telegraaf voor dramatische gevolgen. Het sein staat op ‘oranje’, zo waarschuwt de vereniging.

Eerder dit jaar voorspelde de Rabobank juist dat de prijzen van huizen in Nederland wel blijven stijgen, ondanks alle pessimistische geluiden. De bank verwachtte voor dit jaar en voor 2009 een stijging van 3 procent.Dat de prijzen in de rest van Europa dalen, zou volgens de Rabobank niets zeggen. Sinds de jaren negentig geldt hier een tweeverdienersregeling en bovendien heerst in Nederland structurele krapte.