Huizenprijzen stagneren door Dongeburgh

In Geertruidenberg en Raamsdonksveer stijgen de prijzen van bestaande woningen niet mee met de landelijke trend van ongeveer vier procent per jaar. De oorzaak is het project Dongeburgh, dat een enorme voorraad van 950 nieuwbouwwoningen op de lokale markt heeft gebracht. Woningzoekenden was al opgevallen dat de bestaande huizen in Geertruidenberg relatief goedkoper lijken dan in omringende gemeenten.

Bij makelaars in Geertruidenberg en Raamsdonksveer staan nu 188 ‘tweedehandswoningen’ te koop. Verbrugge Makelaars in Raamsdonksveer alleen al heeft er zeventig op voorraad. Directeur Marco Verbrugge: “Ik heb nog nooit zo’n aanbod in bestaande woningen gehad.” Hij bevestigt het ‘Dongeburgh-effect’ op de lokale woningmarkt: “Dat effect is eigenlijk al in 2005 op gang gekomen. Door de spectaculaire nieuwbouwvoorraad zijn de prijzen van bestaande woningen gestabiliseerd en niet meegegaan met de landelijke waardevermeerdering.” Vergeleken met eind 2006 steeg de gemiddelde koopsom van een huis in Nederland nog gewoon met 4,6 procent. Die koopsom is in oktober met 0,6 procent gedaald ten opzichte van september. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. In september daalden de huizenprijzen ook al. Het is nog niet duidelijk of er sprake is van een trendbreuk. De Rabobank verwacht voor 2008 een prijsstijging van 3,25 procent.

Tevens is de vraag of het woningbouwproject ook gevolgen zal hebben voor het inwoneraantal van de gemeente Geertruidenberg. Begin 2008 zal dit moeten blijken. In de gemeente is al enkele jaren sprake van leegloop. Tussen 2003 en 2007 zakte het inwoneraantal van 20.939 naar 20.724. Door Dongeburgh wordt het aantal woningen in de gemeente met elf procent uitgebreid: de gemeente telt 8.500 woningen en dat worden er bijna 9.500.