Ideeën voor gebied Amercentrale: van Roompot tot natuurgebied

Een natuurgebied, recreatiepark of bedrijventerrein, het zijn zomaar wat ideeën die werden aangedragen voor het gebied bij de Amercentrale.

Amercentrale Geertruidenberg.  © Sjoerd Marcelissen

Maandagavond hielden onder meer gemeente, provincie en centrale-eigenaar RWE een bijeenkomst voor inwoners en ondernemers. Die partijen werken aan een toekomstvisie voor het terrein.

‘Alles plat’
Bezoekers van de bijeenkomst mochten geheel vrij denken over hoe ze het centralegebied in 2040 of 2050 zien. “Alles plat”, is wat Erik Reijven uit Geertruidenberg graag ziet. “Het merendeel van de gebouwen op het centraleterrein doet al twintig jaar niks meer. Geertruidenberg heeft al honderd jaar zijn steentje bijgedragen op het gebied van energie.” Reijven wil ‘een duurzame ontwikkeling’ op die locatie. “Qua nieuwe technieken met energie. Of het natuurpark De Biesbosch uitbreiden.”

Voor dat laatste is ook Arjan Stoop. “Natuur en recreatie”, is zijn voorkeur. “Vooral om de recreatie uit de Biesbosch weg te houden, de druk op dat park is enorm.” Tommie Mertens, politiek actief voor D66, noemt een recreatiepark als invulling. Zoals Roompot of Center Parcs. “De locatie is tussen de Biesbosch, Loonse en Drunense Duinen en de Efteling.”

Wonen
RWE heeft aangegeven sowieso tot 2040 in Geertruidenberg te willen blijven. Momenteel draait de centrale op steenkool en biomassa. “Ik denk dat de centrale eindig moet zijn”, vindt Piet van den Heuvel. “Ik heb bij de centrale gewerkt en ben wel aan de horizon gewend. Nog elke dag kijk ik ernaar om te zien hoe de wind staat. Maar het gevoel is in Geertruidenberg toch dat men daar wat anders wil. Ik zie wonen en recreatie wel als een toevoeging daar.”

Innovatiecentrum
Jos de Kievit pleit voor een bedrijventerrein. “Daar is het gebied uitermate geschikt voor. Weet je hoe groot het is? Gigantisch. Daarnaast heb je er al twee havens liggen.” Peter Verwaters van de Natuurfederatie Geertruidenberg ziet kansen voor allerlei functies: energie, recreatie, toerisme en natuur. “Je kunt een fietsroute maken via de Slikpolder naar het gebied bij de Amercentrale en dan met een veerpont over naar Drimmelen. Daarnaast kun je ruimte maken voor riviergebonden natuur en een innovatiecentrum op het gebied van energie.”

Verder kwamen diverse mensen met de suggestie om de infrastructuur van de centrale, met onder meer het warmtenet, in te zetten voor duurzame energievormen. Voor deze zomer moeten er diverse scenario’s op papier staan.

Bron: BN De Stem