Ik ga failliet, wat nu?

Het ene faillissement na het andere wordt er uitgesproken. Het einde aan de faillissementsgolf lijkt nog niet in zicht. Wat staat je te wachten als je failliet gaat?

Weinig ondernemers gaan voor hun lol failliet. De persoonlijke malaise is groot en de procedure die je als failliete ondernemer moet ondergaan is ook bepaald geen pretje. Maar hoe verloopt een faillissement eigenlijk? Het stappenplan op weg naar een faillissement:

1. Het faillissement aanvragen
Als je het tij niet hebt weten te keren, zit er op een gegeven moment niets anders op dan zelf het faillissement aan te vragen. Doe jij het niet, dan vragen de schuldeisers wel het faillissement voor jouw bedrijf aan. Voorwaarde om een faillissement te kunnen aanvragen is dat je kunt aantonen dat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen.

2. Zoek een advocaat
Hoewel het niet verplicht is om je te laten bijstaan door een advocaat, is het wel een aanrader.

3. Uitspraak van de rechter
Afkeuring faillissementsaanvraag, omzetten in wettelijke schuldsanering of faillietverklaring.4. Beperkingen na faillissementsuitspraak
De curator gaat aan de slag en de ondernemer is met handen en voeten gebonden.

5. Schuld in kaart brengen
De belangrijkste taak van de curator.6. Faillissement afgerond
Maar dan ben je al snel een paar maanden verder en er kan ook nog sprake zijn van een claim van de nog openstaande schuld bij de ex-ondernemer (oa afhankelijk van hoe de aansprakelijkheid geregeld is).

Lees het volledige artikel op sprout.nl