“Ik werk bij een warme organisatie met mogelijkheden”

“Bij Het Hoge Veer kijken ze naar mogelijkheden en niet naar beperkingen”, stelt Harriëtte Vugts.

Harriëtte Vugts, coördinator PG-teams Het Hoge Veer

Harriëtte Vugts, coördinator van de teams Psychogeriatrie (een ander woord voor dementie) van Zorgorganisatie Het Hoge Veer: “Zorginstellingen hebben vaak een stoffig imago en het wordt gezien als een omgeving met vooral oudere medewerksters. Ik vond er echter het tegenovergestelde; een warme organisatie met personeel dat enthousiast en vol passie werkt aan de zorg en een laagdrempelige organisatie die openstaat voor vernieuwingen. Er wordt hard gewerkt aan het motto van de zorgorganisatie: prettig leven zoals u dat wilt. Dat gebeurt voor de cliënt met zorg op maat, thuis of in een van de woon/zorgcomplexen van Het Hoge Veer. Ik durf te stellen dat Het Hoge Veer voor medewerkers een prettige omgeving is om te werken en dat de cliënten zich er thuis voelen.”

Harriëtte Vugts startte in september 2018 bij Zorgorganisatie Het Hoge Veer. Daarvoor stond zij 32 jaar lang op de loonlijst van Stichting Prisma, onder andere als projectcoördinator. Zij zegt over de overstap: “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Het werken met psychogeriatrische (PG)-cliënten is een heel andere tak van sport dan gehandicapten zorg. Ik ben gewend individueel te denken, puur gericht op persoonsgerichte zorg. Daarom heb ik bij Het Hoge Veer eerst een soort snuffelstage gelopen om voor beide partijen te kijken of het werkt. Ik kom uit een organisatie met 2500 medewerkers en evenveel cliënten. Bij Het Hoge Veer kom ik terecht bij een veel kleinere organisatie waarvan ik al snel kon concluderen dat de sfeer mij aanspreekt; bij iedereen, van hoog tot laag, staat de deur open. De medewerkers hebben zicht op elkaar en daardoor snel door of er op de afdeling bepaalde dingen spelen. Daar wordt met elkaar zo snel mogelijk over gesproken, iets dat ons op een heel positieve manier scherp houdt. Janine Beerens, coördinator Zorg-teams, en ik zijn als Z-verpleegkundigen bij Het Hoge Veer gestart. De afdeling PG bestaat op dit moment uit 26 cliënten. In het nieuwbouwproject Het Hoge Veer Bastion, een cliëntgericht en vernieuwend woonzorgconcept, is straks plaats voor 24 PG-cliënten, verdeeld over vier huiskamers.”

Het is duidelijk dat Harriëtte Vugts op haar plek zit bij Zorgorganisatie Het Hoge Veer. Het valt haar op dat er geen tekort is aan helpende handen, maar dat er bij verzorgenden en verpleegkundigen sprake is van weinig nieuwe aanwas. “Naast een basisopleiding moet het hart op de juiste plek zitten. Iedereen krijgt bij ons de kans om te komen werken, met of zonder ervaring. Ook ik heb hier na het volkomen onverwachte overlijden van mijn echtgenoot gemerkt hoe menselijk en begripvol er gereageerd wordt. Ik durf daarom te stellen dat Het Hoge Veer een hele fijne omgeving biedt om te werken. Er heerst helaas wel een beetje een vrouwen-cultuur. Ik ben gewend vanuit mijn eerdere baan om meer met mannen te werken. Er zouden wat mij betreft ook meer mannen mogen komen om de zorg-teams te komen versterken. Ik zie een mix van man/vrouw echt als een toegevoegde waarde voor zowel cliënten als cultuur in onze organisatie. Met elkaar ervoor zorgen dat onze cliënten prettig kunnen leven zoals zij dat willen. Dat is toch een prachtig beroep!”

Bron: VOG Redeactie – Jan Hoek