‘Ik zie hier liever gemotoriseerde fietsers’

Verkoop Hermenzeil: De inschatting is dat er 30 tot 40 potentiële kopers op af kwamen.

Kijkdag in jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk, door gemeente en provincie gekocht om criminelen buiten te houden. © Pix4Profs / Johan Wouters

De jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk, die de gemeente Geertruidenberg en de provincie kochten om criminelen buiten te houden, trok zaterdag bij de kijkdag behoorlijk wat volk.

Er waren 92 aanmeldingen, zegt wethouder Kevin van Oort. Boven verwachting? ,,Niet per se. Ik ben blij met het aantal, maar dit is een gewilde locatie. In de aanloop naar de kijkdag is er al veel interesse getoond.” Wie er zoal op afkwamen: ,,Een mooie mix van geïnteresseerden, uit de eigen gemeente, maar verder uit alle hoeken van het land.”

De screening bij de poort (met groot doek ‘Te koop, watersportcentrum’) was streng. Met het lijstje namen bij de hand vroegen beveiligers van Scorpions om legitimatie. ,,We hebben toch wat mensen moeten weg sturen. Een auto met drie mensen erin, de dame in het gezelschap had zich niet aangemeld. Dan kunnen ze niet door”, aldus een beveiliger.

Koffie met gebak
Wat dat betreft stond het zaterdag ondanks de koffie met gebak waarmee de gasten werden ontvangen, inclusief glossy verkoopbrochure, toch wat op scherp. De jachthaven met 260 ligplaatsen en chalets ging in 2016 failliet. De autoriteiten hadden de haven al langer in het vizier: drugs- en wapenhandel zou er plaatsvinden en leden van motorbendes zouden elkaar treffen. De overheden kochten de haven voor 1,75 miljoen euro om criminelen voor te zijn. Intussen wordt het recreatieoord permanent bewaakt.

Of er nog criminelen zijn gesignaleerd: ,,Laten we daar een punt achter zeggen. Dit is een nulmeting”, reageert wethouder John van Vugt ’s middags bij een kijkmoment voor het publiek als de potentiële kopers die in beslotenheid werden rondgeleid al weg zijn. ,,Dit is een parel”, vervolgt hij over de in zijn ogen prachtige recreatieve mogelijkheden; dicht bij de Biesbosch en snelweg, in alle rust aan het heerlijke Oude Maasje, zijwater van de Bergsche Maas. ,,Daar ging het fietspontje, misschien kan die weer in de vaart worden genomen. Ik zie liever gemotoriseerde fietsers hier.”

Kijkdag op jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk. © Palko Peeters

Vraag ook aan wethouder Van Oort, zijn er nog vage figuren over de vloer gekomen? ,,Het is nog te vroeg om onderscheid te maken tussen een goeie ondernemer of niet. Het is afwachten op de plannen die worden ingediend. We bewaken het proces goed, er zijn allerlei randvoorwaarden gesteld, zodat er een goeie koper uit gaat rollen.”

Doorgelicht
De koper wordt doorgelicht via de Wet Bibob: zijn er criminele relaties of is er sprake van witwaspraktijken? Dan is het medio 2019. Ans (63) en Manfred Werner (66) uit Beek en Donk hoorden tot de pakweg veertig ‘publieksgasten’. ,,Motorbendes, drugsgebruik. Er zal misschien best eens iets mis gegaan zijn, maar niet op die schaal. Waar halen ze het vandaan?”, vraagt de heer Werner zich af. Hij wijst zijn plekje aan, waar ze met hun vijftien meter lange motorsloep acht jaar hebben gelegen.

Manfred Werner wijst de ligplaats aan waar hij acht jaar lag met zijn motorboot. © Palko Peeters

April dit jaar moest het stel er noodgedwongen uit. ,,Het zou fijn zijn als de haven verkocht wordt, er is echt wat moois van te maken. We hebben hier altijd met veel plezier gelegen.” Dan moeten er wel nog veel geld ingestoken worden. En of de overheden hun geld terugkrijgen, Van Oort: ,,Daar gaan we wel vanuit, hoewel er wel al enkele tonnen extra in zijn gaan zitten, onder meer aan beveiliging. Maar net zo belangrijk is, dat er hier iets moois voor terugkomt.”

Bron: BN De Stem – Palko Peeters 01-10-18