‘In 2015 groei in alle sectoren economie’

In 2015 zullen alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven weer groei vertonen. Alleen de sterk van de overheid afhankelijke zorg en het onderwijs komen dan uit op een nulgroei, zo voorspelt het economisch bureau van ABN Amro in een vrijdag verschenen rapport.

Overheidsbeleid en andere politieke ontwikkelingen kunnen nog wel roet in het eten gooien. Maar volgens ABN-econoom Jacques van de Wal komt de ”basis van het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument” langzaam terug. ”De scherpe kantjes van de eurocrisis zijn eraf.”

Dit jaar moet een aantal belangrijke branches volgens hem nog steeds rekening houden met krimp. De hoeveelheid verkochte goederen in de detailhandel loopt naar verwachting met 2 procent terug. Voor de bouw voorziet ABN een terugval van 1 procent, het derde jaar van krimp op rij.

De export is dit jaar nog steeds de drijvende kracht achter de economie. Dat beeld zal in 2015 ook niet anders zijn. ”Maar vanwege het verbeterende economisch klimaat zal de groei van de investeringen flink toenemen. En de consument gaat in 2015 voorzichtig weer meer besteden. En ook de werkloosheid zal in 2015 weer wat gaan afnemen”, vertelt Van de Wal.