Industrie investeert stevig

Ondernemers in de industrie zijn van plan dit jaar de investeringen flink op te voeren. Uit nieuwe cijfers van het CBS over de investeringsverwachtingen van de Nederlandse industrie blijkt dat er dit jaar 25% meer geïnvesteerd wordt dan in 2010.

Een half jaar geleden dachten de ondernemers er vrijwel hetzelfde over. Toen verwachtten ze een stijging van 24%. ‘De precieze percentages moeten met een korreltje zout worden genomen’, zegt econoom Senne Janssen van het CBS, ‘Maar de trend is duidelijk, die is positief.’

Vooral ondernemers in de chemie zijn goed gestemd. Zij voorzien een investeringsgroei met 73%. In 2010 investeerde de chemie bijna € 1 mrd. De transportmiddelenindustrie denkt zelfs voor 111% meer te investeren, maar in die sector was na de recessie de bodem ook wel erg diep. Ondernemers in de hout-, papier- en grafische industrie zijn somber. Zij denken 7% minder te investeren. Volgens Janssen komt dat mede door een teruggang bij de drukkerijen.

In 2010 hebben de ondernemers in de industrie beduidend minder geïnvesteerd dan in 2009. De gerealiseerde investeringen waren met € 6 mrd 23% lager dan een jaar eerder. Het herstel van dit jaar zou nog niet voldoende zijn om het investeringsniveau terug te brengen tot de ongeveer € 7,8 mrd van 2008 en 2009.

Uit andere CBS-cijfers komt naar voren dat in april het vertrouwen bij producenten en bij de zakelijke dienstverlening iets is geslonken. Volgens Janssen is dat echter niet in strijd met de goede investeringsverwachtingen. ‘Bij het producentenvertrouwen is de score vooral wat lager omdat ondernemers van oordeel zijn dat hun voorraden wat te groot zijn geworden. De trend blijft echter opwaarts. Men is en blijft positief gestemd over de verwachte productie en over de orderpositie.’