ING: export groeit, bouw en retail krimpen

Exporterende ondernemingen groeien in 2010 weer. Tegelijkertijd krimpen de bouw en bedrijven die van binnenlandse consumptie leven verder. De groei van het bruto binnenlands product komt dit jaar naar verwachting op 1,2 procent uit. Het ING Economisch Bureau berekende dat in zijn Kwartaalbericht Sectoren dat dinsdag is gepubliceerd.

Van de elf bedrijfstakken die ING onder de loep nam, zullen er dit jaar vier een aanhoudende krimp doormaken. Vorig jaar waren dat er drie meer. Volgend jaar moet alleen de laatcyclische bouwsector nog een lichte teruggang incasseren.

Bouw hardst getroffen
De bouw wordt ook in 2010 het hardst getroffen, met een omzetdaling van 7,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Door overheidsbezuinigingen vallen infrastructurele opdrachten weg. Eerder speelde de grote leegstand van kantoren de branche al parten. Het minst slechte segment in de bouw is de woningbouw met een gelijkblijvende omzet.

De andere drie krimpende bedrijfstakken zijn volgens ING de horeca (-2,4 procent), de detailhandel (-1,5 procent) en de zakelijke dienstverlening (-0,9 procent). De horeca en detailhandel hebben last van het lage consumentenvertrouwen. Architecten, ingenieurs en notarissen worden getroffen door de crisis in de bouwsector en woningmarkt. Alleen de uitzendbureau’s weten van de onzekere economische vooruitzichten te profiteren. De industrie trekt dit jaar wel stevig aan, met een omzetgroei die door ING op 6 procent geschat wordt. Producenten van exportgoederen profiteren van een groeiende afzet in opkomende economieën. De productie van industriële goederen voor binnenlandse consumenten en bedrijven blijft achter.

Bovengemiddeld
De exportgedreven transportsector leeft ook bovengemiddeld op met een volumegroei van 3,5 procent, net als de groothandel, met 3 procent groei. Exporteurs van groente en fruit zagen hun goederenstroom de eerste vier maanden van dit jaar zelfs met 25 procent toenemen. Handelaren in grondstoffen en halffabrikaten groeiden in diezelfde periode met ruim 20 procent. De gemiddelde groei wordt getemperd door groothandels in consumenten- en kapitaalgoederen voor wie 2010 een lastig jaar blijft.