Inspirerende Start “Weekend van de Energie”

Afgelopen vrijdag 5 oktober was de aftrap van het Weekend van de Energie, georganiseerd door de VOG werkgroep GENiaal.

GENiaalWeekendVanDeEnergie_57Met op de vrijdagavond voor ondernemers een inspirerend World Café bij Louwman en Parqui en op zaterdag de Energiemarkt op het Dongemond college.

GENiaal VOG-initiatief
De werkgroep GENiaal is ontstaan uit een initiatief van de VOG (Verenigde Ondernemers Geertruidenberg) en de behoefte van een aantal ondernemers om iets te doen met duurzame energie. Al snel haakten een aantal partners aan waaronder de gemeente Geertruidenberg, Rabobank Amerstreek, RWE, ZLTO en OTG. Doelstelling was bewustwording creëren op het gebied van duurzaamheid en energietransitie bij ondernemers. Nadat diverse plannen en ideeën de revue waren gepasseerd werd ervoor gekozen om het Weekend van de Energie te organiseren, met op vrijdag een energieke en inspirerende avond voor leden van de VOG.

Vrijdagavond, samen energiek op weg
Het was een bijzonder geslaagde avond bij Louwman en Parqui. Met een ontvangst vanaf 17.00 uur en een uitstekend verzorgd buffet begon de avond vanaf de start goed. Bijna 200 genodigden werden door bestuursleden van de VOG gastvrij ontvangen. De bijzondere locatie en het uitgebreide buffet zorgden voor een uitstekend begin van de avond. Met het buffet, dat zo veel mogelijk was bereid met lokale (seizoens-)producten, stond het thema duurzaamheid al vanaf het begin van de avond duidelijk op de kaart.

Informeren en inspireren
Na het buffet werden de gasten door gastheer en spreekstalmeester “Alphons, de butler”, vriendelijk, doch dringend verzocht om zich (binnen 3 seconden!!) richting de bioscoopzaal te begeven, waar VOG-voorzitter Louis de avond opende met een korte toespraak. Burgemeester Willemijn van Hees, geïnterviewd door Alphons, gaf haar visie op de lokale inzet m.b.t. duurzaamheid. De GENiaal-partners Rabobank, RWE en ZLTO gaven alle drie d.m.v. een korte film een mooi beeld van hun inzet op het gebied van duurzaamheid en Toyota gaf een presentatie over hun waterstof-auto.

Paul Smit
Toen was het de beurt aan Paul Smit, filosoof en cabaretier. In een humoristische en energieke presentatie leidde hij ons door de diverse aspecten van ons gedrag en de werking van ons brein. Hoe ons onderbewustzijn ons bewustzijn te snel af is en voor de gek kan houden. En waarom we zoveel moeite hebben met verandering en vernieuwing. Want dat is de energietransitie waar we nu mee te maken hebben, een grote, ingrijpende verandering.

World Café
De presentatie was de aanzet tot het World Café, dat na de korte pauze plaatsvond. Drie sessies van 20 minuten, waarin de aanwezigen wisselend aan ronde tafels met maximaal 8 personen de dialoog aangingen over 3 onderwerpen, gekoppeld aan het thema duurzaamheid. Veranderen, vertrouwen en vernieuwen waren de onderwerpen, en iedereen kon zijn ervaring en mening delen over wat er bij duurzaamheid komt kijken. Hierbij mocht er volop op de tafellakens geschreven worden om de dialoog vast te leggen. Het concept leidt tot grappige momenten en uitzonderlijke ideeën, waar je in een gewoon gesprek niet snel op zou komen.

Napraten en netwerken
Na een uur vol enerverende gesprekken en discussies, was er nog de gelegenheid om gezellig na te praten en te netwerken, waar dan ook volop gebruik van werd gemaakt. Alles bij elkaar kijkt de VOG terug op een bijzonder geslaagde avond, met een uitstekende sfeer en gaan we “samen energiek op weg”!

Bekijk op deze pagina’s alle foto’s van het GENiaal Weekend van de Energie:

Fotoalbum GENiaal Weekend van de Energie vrijdag 5 oktober

Fotoalbum GENiaal Weekend van de Energie zaterdag 6 oktober

Bron: VOG Webredactie